Sambata, 28 ianuarie a.c., in Corpul R, sala 502, a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) va avea loc, de la 9.30, conferinta organizata cu ocazia inaugurarii Centrului Interregional E-UNIVERSITARIA, realizat in cadrul proiectului „Retea interregionala de formare in sistem e-learning a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar”.

Pe toata perioada de desfasurare a proiectului, 1400 de cadre didactice preuniversitare vor putea urma 36 de cursuri de formare e-learning. In noiembrie-decembrie anul trecut a fost organizata o prima selectie a candidatilor pentru a se crea un grup pilot de 200  de educatori, invatatori si institutori, care vor participa gratuit, timp de patru luni, din ianuarie pana in aprilie a.c., la un modul de formare continua in sfera Tehnologiei Informatiei si Comunicarii (TIC).

“Grupul tinta al proiectului este reprezentat de 1400 de educatori, invatatoti si institutori din trei mari regiuni de dezvoltare ale Romaniei, este vorba despre regiunea de Nord-Est, Nord-Vest si Sud-Est. Odata cu inaugurarea acestui Centru Interregional E-UNIVERSITARIA se urmareste oferirea unei oportunitati de perfectionare profesionale continue, a unui numar cat mai mare de cadre didactice preuniversitare si din alte zone ale tarii, care sa se inscrie in proiect. Facilitatea principala consta in modalitatea de predare si de insusire a cunostiintelor in varianta e-learning. Astfel, programa acreditata de formare pe care o avem, cu cele 36 de cursuri in format digitalizat, va fi pusa la dispozitia beneficiarilor cu ajutorul  platformei UAIC: “Blackboard Academic Suite”, prin intermediul careia se pot realiza videoconferinte si cursuri la distanta, prin internet”, a declarat Lidia-Cristina Bourceanu, responsabil promovare proiect.

La eveniment vor participa membrii echipei de implementare a proiectului, formatorii cadrelor didactice din invatamantul preprimar si primar, persoane din  conducerea Universitatii “Cuza”- care este solicitant si partener principal al proiectului – si reprezentanti ai institutiilor partenere de la Universitatea „Dunarea de Jos” Galati, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi si Inspectoratul Scolar Judetean Neamt.

“Legea cere ca aceste cadre didactice sa urmeze o data la cinci ani niste cursuri de perfectionare, noi le putem oferi aceasta posibilitate gratuit”

Cei 200 de participanti din acest program pilot sunt cadre didactice din judetele Iasi si Neamt cu deprinderi minime de utilizare a computerului si a Internetului. Prin intermediul acestuia fiecare dintre va primi o subventie de 400 de lei pe luna, din care sa-si plateasca cheltuielile de transport, achizitionarea unui Computer si conexiunea la Internet, necesare participarii la modulul de formare.  De asemenea beneficiarii proiectului vor primi un atestat de formare continua recunoscut de MECTS, care echivaleaza cu 30 de credite profesionale transferabile.

“Cursantii, beneficiarii, stau acasa la ei, in fata calculatorului, unde vor primi si urma aceste cursuri in sistem e-learning. Si daca legea cere ca aceste cadre didactice sa urmeze o data la cinci ani niste cursuri de perfectionare, noi le putem oferi aceasta posibilitate gratuit, deoarece avem cursuri din toate domeniile ariei curriculare, de la matematica pana la comunicare. Proiectul in aceasta faza, le da voie celor 200 de cursanti la participarea modulului de TIC, acum profesorii nu au avut de ales intre diverse domenii, ci doar acesta”, a mai precizat Lidia-Cristina Bourceanu, responsabil promovare proiect.

Centrul Interregional E-UNIVERSITARIA este situat in Piata Natiunilor, langa Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”, din Iasi.  Proiectul „Retea interregionala de formare in sistem e-learning a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar” a fost initiat in noiembrie 2010 si se desfasura pe o perioada de trei ani, pana in noiembrie 2013. Mai multe informatii gasiti pe site-ul http://www.rifse.uaic.ro.

Laura-Elena Bejinariu