Astazi, 16 decembrie, de la 12.00 pana la ora 14.00,  in Sala Senat a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a avut loc masa rotunda „Cum schimbam Romania”, cu participarea  Alinei Mungiu-Pippidi, presedinte al Societatii Academice din Romania (SAR). Scopul declarat al acestei intalniri a fost cresterea initiativei societatii civile locale si dorinta de a schimba Romania, evenimentul fiind organizat de Alianta pentru o Romanie Curata si de Asociatia pentru Jurnalism si Online Media.

Alina Mungiu-Pippidi a inceput dezbaterea prin prezentarea unor studii din perioadele 1998 – 2008 si 2004 – 2010, referitoare la fenomentul coruptiei la nivel mondial, realizand o harta globala a tarilor corupte si mai putin corupte. „Daca esti verde, esti bun, daca esti rosu, nu esti bun. Romania este galbena, dar pana la nuantele de verde ca cele ale tarilor scandinave mai este. Coruptia nu este o chestiune politieneasca, leacul acestei boli este controlul coruptiei care inseamna capacitatea fiecarei societati civile de a-si controla coruptia. Iar aceasta capacitate in Romania este la jumatate fata de tarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi, presedinte al SAR.

„Miza alegerilor in Romania este «sa intru si eu la putere si sa iau si eu din fondul de rezerva»”.

Alina Mungiu-Pippidi a propus o formula prin care se poate controla coruptia: un echilibru intre resurse si constrangeri. De asemenea, presedinata SAR a vorbit despre companiile de stat care ar trebui privatizate complet, deoarece ele sunt favorizate de stat si in structura lor se gasesc personae corupte, acest fapt facand ca orice companie straina care intra pe piata romaneasca sa nu reziste.

„Miza alegerilor in Romania este «sa intru si eu la putere si sa iau si eu din fondul de rezerva». Si revenim la buna guvernare, toate tarile au fost corupte la un moment dat. Avem legi anticoruptie, trebuie sa le folosim”, a punctat Alina Mungiu-Pippidi.

Rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan, a vorbit in cadrul acestei dezbateri despre interventia statului in economie, care in opinia sa este „direct proportional cu gradul de coruptie in societate.” La finalul mesei rotunde, presedinta SAR i-a invitat pe cei prezenti in sala sa partcipe ca voluntari pe site-ul www.romaniacurata.ro, unde sa semnaleze diferite cazuri de abateri de la norme.

Alianta pentru o Romanie Curata este fondata de Societatea Academica din Romania si incearca sa angreneze la nivel local voluntari care sa supravegheze transparenta in chestiuni precum cheltuirea banilor publici sau achizitii.

Laura-Elena Bejinariu

Liliana–Gabriela Ginju

Oana Anghelache