Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani (ASCOR) a organizat astazi, 8 decembrie, conferinta cu titlul “Craciunul in perspectiva antropologului si a sociologului”. Evenimentul a inceput la ora 18.00, in Aula Magna a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi (UAIC) si a avut ca invitati pe prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice, UAIC, si diac. Sorin Mihalache, prep. drd. la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae”, UAIC.

Conferinta a debutat prin cuvintele moderatorului, Dimitrie Raducu Barabula, seful Departamentului Credinta-Cultura din cadrul ASCOR. Acesta a prezentat tema conferintei facand o comparatie cu obiceiurile “autohtone” de sarbatori: “Putem lua ca exemplu promotiile din supermarketuri, unde observam ca persoana nu mai are prioritate, ci cosul de cumparaturi”. Dupa o scurta introducere in tema, moderatorul a introdus in discutie invitatii, dandu-i cuvantul prof. univ. dr. Nicu Gavriluta.

Decanul Facultatii de  Filosofie si Stiinte Social-Politice si-a inceput prezentarea prin asumarea afirmatiei “faptul ca nu mai stim ce este Craciunul, Pastele si celellalte sarbatori religioase este prostie, tine de ignorant”. In continuare, invitatul a abordat, in discursul sau, tema Craciunului cu tot ceea ce inseamna el: istoria, traditiile, ajunul, asumarea Craciunului ca sarbatoare religioasa, desacralizarea Craciunului si fenomenul cumparatarii in nestire si al craciunitelor sexi. Intr-un registru ludic, Nicu Gavriluta a prezentat exemple de comportamente ostentative de Craciun: “facem pelerinaje si astazi, dar nu la manastiri, ci vineri, dupa ora 16.00, la mall”.

Cel de-al doilea invitat, Sorin Mihalache, a vorbit despre perspectiva teologica asupra Craciunului, continuand prezentarea antevorbitorului sau. Pentru a-si exprima punctul de vedere si pentru a se face mai bine inteles, invitatul a tinut sa precizeze, din start, faptul ca “traim intr-o lume in care relatiile cu cei din jur,  cu Dumnezeu, au suferit mutatii profunde, ireversibile, si avem nevoie de un psihic si de un spirit foarte puternic pentru a trece peste toate ofertele zilnice”. In finalul discursului, Sorin Mihalache a conchis ca “omul este o anvelopa de simturi fara profunzime, iar crestinismul inseamna viata interioara, si o viata interioara intr-o asemenea lume este extreme de dificila”.

Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de intrebari.“Craciunul in perspectiva antropologului si a sociologului” a fost al cincilea eveniment din seria de conferinte mari cu titlul “Nasterea lui Hristos – vremea bucuriei”, serie ce se desfasoara in fiecare an, in timpul posturilor mari.

Alina – Andreea Hliban

Teodora Mereuta