Astazi, 15 octombrie a.c., in cadrul Scolii de toamna de la Iasi. Jurnalism si societate, editia a II-a , a fost invitat Christian Mititelu, fost redactor radio la BBC World Service, director al Redactiei Romane a BBC si membru CNA, pentru a vorbi studentilor de la Jurnalism despre drumul anevoios al presei din Romania Discutiile au fost moderate de asist. univ. Violeta Cincu de la Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Facultatea de Litere a UAIC.
In prima parte a conferintei Christian Mititelu a facut o paralela intre jurnalistul din Romania si cel din Occident: “La noi, omul principal este cel care apare pe ecran: el taie, el programeaza publicitatea, el le face pe toate. In televiziunile occidentale, nu ai sa vezi niciun prezentator dirijand operatiuni de regie din studio. Moderatorul uita de multe ori ca el e acolo pentru a pune intrebari. Sau cateodata mai intalnim o persoana moderator-comentator, ceea ce e un lucru catastrofal.”
Din experienta sa directa a autovizualului britanic, acesta a rezumat cateva sfaturi pentru tinerii jurnalisti prezenti la conferinta: “Diploma de jurnalist e utila, dar nu e suficienta. Daca nu detii acea capacitate de a percepe lumea asa cum este ea si de a avea taria de a putea relata ceea ce se intampla in jurul tau, de a te putea detasa de toate si de a avea capacitatea de a vorbi concis si de a sintetiza, poate ca nu e meseria cea mai potrivita pentru voi. Si ce e mai important sa stiti, este ca, a nu pune intrebari, inseamna un inceput prost.”
“Nimeni nu dorea sa fie reporter”
Povestind despre experienta traita ca referent si examinator la cursurile de radio – TV organizate pentru tinerii jurnalisti romani intre 1993 si 1999, Christian Mititelu si-a amintit de o incercare de colaborare cu SNSPA (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative). “Cei de la Stiinte Politice ne ofereau un spatiu de desfasurare a activitatilor cu o conditie: studentii lor sa poata participa la cursurile de radio –TV care sa fie echivalentul masterului. Noi am acceptat, dar studentii trebuiau sa se prezinte la interviu ca toti ceilalti candidati. Doar trei au reusit sa treaca”. Christian Mititelu a apreciat ca din aceasta cauza intelegerea nu a mai fost incheiata.; SNSPA a considerat ca studentii lor sunt mult mai buni de atit. Problema era ca pe majoritatea ii interesa doar sa apara pe micul ecran sau sa lucreze in domeniul stirilor internationale. “Nimeni nu dorea sa fie reporter. Dar aceasta meserie nu o poate practica oricine. Trebuie sa ai o anumita dorinta, un anumit interes pentru ceea ce se petrece in jurul tau”, a mai subliniat Mititelu.
Aducand in discutie senzationalul ce apare astazi in presa romaneasca si nu numai, Christian Mititelu a sustinut ca senzatia nu este un lucru negativ, ea inseamna doar o simplificare a informatiei si o ilustrare prin fotografii sau caricaturi. “Informatia nu ne face mai intelepti. Astfel am deveni o enciclopedie. Rolul ziaristilor este de a alege cele mai importante stiri si de a explica importanta acestora. Ei trebuie sa transforme informatia din ceva ce trebuie sa primeasca in ceva ce vrea sa primeasca publicul.”
“Presa nu a existat in Romania inainte de ‘89”
Cu prilejul discutiei referitoare la regimul comunist, Christian Mititelu a mentionat faptul ca inainte de anii ’89 in Romania nu se putea vorbi despre o presa, ci despre un instrument de propaganda, ba chiar un instrument de dezinformare si abrutizare a publicului. “ Dupa decembrie 1889, cei care au slujit regimul, se declarau acum anticomunisti si democrati. Presa romaneasca in primele luni ale anului 1990 se caracteriza printr-o explozie de publlicatii proaspat infiintate care criticau vechiul regim.”, a explicat jurnalistul. Acesta a sustinut ca presa romaneasca are un handicap inca din acea vreme din cauza pozitiei si istoriei tarii noastre si ca acest handicap a fost agravat in timpul comunismului. “Am reusit sa propulsam la virf oameni agramati”, a evidentiat Mititelu.
In opinia jurnalistului care a lucrat pentru BBC, “presa are o chemare speciala acum intr-o tara ca Romania, iar in mainile ziaristii este viitorul”. Intrebandu-i pe studentii din sala daca ar dori sa practice jurnalism politic, nimeni nu a raspuns afirmativ.
Maine va fi ultima zi a manifestarii “Scoala de toamna de la Iasi. Jurnalism si Societate”, unde vor fi invitati reporterul special Jurnalul National, Viorel Ilisoi, editorul coordinator si prezentator TVR Iasi, Gabriela Gugeanu Baiardi precum si realizatorul de programe TVR Iasi, Andreea Stiliuc, ce vor aborda temele de discutii “Reportajul Azi” si “Documentarul TV”.
Adina Zaharia
Roxana Hraniciuc
Niciun comentariu