Astazi, 14 octombrie a.c., in cadrul Scolii de toamna de la Iasi. Jurnalism si Societate, editia a II-a, s-a desfasurat dezbaterea „Agricultura – bani pentru o afacere de viitor”. Aceasta a avut loc in Sala Ferdinand a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, incepand cu ora 10.30 si i-a avut ca invitati pe deputatul Adrian Radulescu, omul de afaceri Mihai Lungu, Ana Maria Florea – responsabil PR Cora Romania, Cristian Surubaru – reprezentant al Eurodesk Brussels Link si Iulia Popescu – reprezentant al Institutului European pentru Democratie Participativa –Qvorum. Dezbaterea a fost moderata de asist. univ. Violeta Cincu de la Departamentului de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Facultatea de Litere a UAIC si s-a axat pe problematica politicii agricole, precum si a banilor europeni alocati in acest domeniu.

Motivul pentru care dezbaterile i-au implicat in principal pe viitorii jurnalisti, a fost explicat inca de la inceputul evenimentului de catre asist. univ. Violeta Cincu,: “Aceste ore sunt o usa deschisa pentru studentii de la Jurnalism spre agricultura. Pentru ca agricultura este o pagina lipsa pe agenda media”.

“E o rusine sa fii agricultor in Romania, asta-i realitatea pentru tineri”

Intr-un dialog intre studenti si moderator despre motivele pentru care acestia ar merge sa lucreze  sau nu in agricultura, deputatul Adrian Radulescu a adus in discutie problema mentalitatii pe care o au tinerii pentru sectorul zootehnic sau pentru cel legumicol, ca totul este murder si urat mirositor. De aceea deputatul a amintit celor prezenti ca astazi tot mai multe ferme sunt computerizate, astfel conditiile de munca sunt foarte bune: “Ei vor sa nu miroase a porc, sa nu fii murdar, dar banii nu au miros. Din pacate in ultimii 20 de ani nu s-a vorbit frumos despre agricultura,  e o rusine sa fii agricultor in Romania, asta-i realitatea pentru tineri” a declarat acesta.

Responsabil PR Cora Romania Ana Maria Florea a observant lipsa producatorilor din sala si a punctat ca din cauza faptului ca nu sunt inregistrati la stat, agricultorii au foarte mult de pierdut, ei nu pot altfel sa-si valorifice productia:”De ce nu avem producatori locali, pentru ca nu dau factura. Nu putem sa le luam marfa daca ei nu ne dau factura. Si apoi sunt si foarte multi care lasa pamantul parloaga.” a mai spus PR-ul Cora Romania.

Omul de afaceri Mihai Lungu a dat vina pe sistem, el a spus ca in Romania nu a fost nici o strategie viabila prin care am cheltuit banii europeni, ba mai mult: “Ne-am batut joc de banii europeni. Imi pare rau sa vad ca aproape jumatate din investitiile facute pe banii SAPARD sunt inchise, ca au dat faliment. In Romania merge abatorul de garaj, pentru ca abatorul de garaj acre taie 50 de porci, lucreaza la negru si o duce foarte bine. Pe cand abatoarele mari, dau faliment pe capete. ”

“Asta-i o discutie, nu se schimba nimica”

Un alt subiect atins a fost spaga pe care agricultorii o dau pentru a accesa fonduri europene, dar aici atat deputatul Adrian Radulescu cat si omul de afaceri Mihai Lungu au negat ca s-ar fi intalnit cu asa ceva in perioada in care au ajutat 100 de fermiere sa acceseze fonduri de la Uniunea Europeana (UE). Totusi, Adrian Radulescu considera posibila aceasta practica mai ales pentru cei care vor sa fure din banii europeni, nicidecum sa-si faca o ferma.

Ulterior, Cristian Surubaru – reprezentant al Eurodesk Brussels Link a prezentat cateva modaliati prin care accesarea fondurilor Uniunii sa se faca mai usor, propunand o reformare profunda a exploatatiilor de dimensiuni medii, modernizarea spatiului rural si deblocarea economica a acestuia si o cofinantare simplificata pentru banci. Acest ultim aspect a fost dezvoltat de Adrian Radulescu, care cunoaste reticenta bancilor in a acorda credite agricultorilor: “Bancile nu sunt dispuse sa faca cofinantare pentru fondurile europene, deoarece considera ca imprumuta statul. Nu au specialist in domeniu si au un spor de risc ridicat pe agricultura, si mai mult, nu ofera bain celor fara experienta. Suntem singura tara din UE care nu are o Banca Agricola.”

Prezent in sala, un agricultor de 66 de ani, a tinut sa ii contrazica invitati, astfel acesta a povestit cum se lupta cu hatisul de documente si cu bancile pentru a putea primi cofinantare, a acuzat birocratia institutiilor romane si ca guvernantii au facut praf agricultura, ei fiind vinovati. “No ice am avut la oras am distrus totul, la sat nici nu mai vorbesc. Satul romanesc nu seaman cu satul din Vest, dar nici orasul romanesc nu seaman cu orasul din Vest. La noi toata agricultura este ecologica, pentru ca oamenii nu au bani sa cumpere ingrasaminte. Dar, asta-i o discutie, nu se schimba nimica”, a mai adaugat fermierul.

In continuare, invitatii au discutat despre subventiile date producatorilor romani in functie de numarul de hectare si de diferentele dintre legile aplicate in Romania comparative cu alte state ale Uniunii Europene. Adrian Radulescu a explicat modul in care investitiile private in sectorul cercetarii in agricultura au mai mare success fata de cercetarea de la stat, unde oamenii: “fac cerceatre diar ac sa ia salariu, si nu ca sa iasa ceva bun.”

Identitatea statului romanesc a fost aparata de cei prezenti si s-a propus o solutie pentru ac agricultura sad ea roade sis a implice si mai multi tineri. Aceasta rezolvare a problemei a venit din partea responsabil PR Cora Romania Ana Maria Florea, care a infiintat o asociatie care va sponsoriza, pentru inceput, proiectele mici din agricultura, dupa care daca totul iese bine, sip e cele mari: “Avem niste bani, pe care, noi, Cora, vrem sa-I cheltuim in agricultura.” a precizat aceasta.

Laura-Elena Bejinariu

Diana Nasui

Roxana Hraniciuc

Gabriel Craciun

***

Manifestarea „Scoala de toamna de la Iasi. Jurnalism si Societate” va continua si maine, cand de la ora 10:00 studentii de la Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Facultatea de Litere a UAIC, sunt asteptati sa participle la discutii alaturi de Christian Mititelu , fost redactor radio la BBC World Service, director al Redactiei Romane a BBC, despre “Media din Romania, drumul anevoios spre un model european.” De la ora 14.30, cei interesati pot dezbate alaturi de Ioana Voicu Arnautoiu, profesor universitar si publicist despre: “Dezinformare sau ignoranta: Rezistenta din munti – Grupul Arnautoiu.”

Evenimentul se incheie duminica, 16 octombrie a.c. cand Vorbitor: Viorel Ilisoi, reporter special Jurnalul National, va vorbi despre “Reportajul Azi” si Gabriela Gugeanu Baiardi¸editor coordonator si prezentator TVR Iasi, impreuna cu Andreea Stiliuc, realizator de programe TVR Iasi le vor impartasi studentilor informatii despre “Documentarul TV”.