Anul acesta, admiterea la master nu va mai avea loc in luna iulie, ca pana acum, ci va fi amanata pana in septembrie. Concursurile de admitere vor avea loc in toamna, pentru ca nu toate institutiile de invatamant indeplinesc criteriile pentru a organiza astfel de cursuri. Din acest motiv, fiecare universitate este obligata sa isi faca propria evaluare, pe care o va trimite Ministerului Educatiei pana la data de 23 mai a.c. La sfarsitul lunii, o echipa de experti ai Asociatiei Universitatilor Europene va veni la Bucuresti sa analizeze datele trimise de institutiile de invatamant superior.
In urma acestei clasificari, vor exista trei categorii de universitati: unele centrate pe educatie, care ofera numai pregatire de licenta, altele axate pe cercetare stiintifica sau creatie artistica, care au pe langa licenta si cursuri de masterat, iar o alta categorie este cea a universitatilor de cercetare avansata, care au locuri si pentru doctorat.
“Ministerul Educatiei a schimbat data de desfasurare a admiterii la master pentru ca se afla in curs activitatea de clasificare si ierarhizare a universitatilor. Ni se cere un morman de date la care se munceste din greu si s-a afirmat de catre secretarul de stat al Ministerului Educatiei, Catalin Baba, ca locurile la masterat se vor acorda in functie de categoria de clasificare pe care o va capata universitatea dupa incheierea activitatii de clasificare si ierarhizare. Aceasta nu se mai poate face pana in vara, asa ca ramane pentru toamna deoarece nu primim cifra de scolarizare de la minister pana atunci”, a declarat Dan Mircea Gusa, prorector pe activitatea didactica la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi.
Locurile pentru doctorat, scoase la concurs
Mai mult, in acest an, locurile pentru doctorat vor fi scoase pentru prima data la concurs, ministerul pregatind 3.500 de locuri pentru aceasta forma de pregatire academica. “Tot de clasificare tine si aceasta modificare pentru ca nu toate universitatile vor putea tine doctorat. Unora se poate sa li se interzica acest lucru. Daca vrem sa primim finantare trebuie sa participam la asemenea competitii de granturi de cercetare. Pot fi niste criterii care sa orienteze fondurile acolo unde este activitate mai rodnica. Este un alt mod care se incearca in acest domeniu al doctoratului ca o reforma”, a mai precizat prof. univ. dr. ing. Dan Mircea Gusa.
Conducatorul de doctorat va prezenta una sau mai multe teme de doctorat in fata unei comisii, iar daca nu va fi selectata nici o tema, institutia nu va primi locuri la doctorat. In functie de temele castigatoare, universitatile pot scoate la concurs locurile la doctorat in interiorul institutiei.
Ramona Balaban
Niciun comentariu