Cinci studenti de la Facultatea de Informatica de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi au fost acceptati sa participe la programul international Google Summer of Code 2011 si vor dezvolta proiecte software open source focalizate asupra unor domenii diverse ale informaticii.
Victor Chircu si Alexandru Lucian Ginsca, masteranzi in anul I, Victor Porof, din anul II, Stefan Mihaila si Emanuel Costea, din anul I, sunt cei cinci studenti ale caror proiecte au fost acceptate in program si care, incepand cu 23 mai, dupa ce va incheia etapa de „comunity binding”, vor incepe sa lucreze de acasa la aceste proiecte. „Toate proiectele propuse sunt proiecte open source(n.r. care se refera la practica de a produce sau dezvolta anumite produse finite, permitand accesul utilizatorilor sa actioneze liber asupra procesului de productie sau dezvoltare), de aceea comunitatea de programatori dintr-o astfel de organizatie are un rol foarte important. Prima etapa, cea de comunity binding are rolul de a introduce studentul in aceasta comunitate. Cel mai important lucru e stabilirea unui plan de comunicare cu mentorul asignat fiecarui student. Tot in aceasta prima etapa studentul acceptat trebuie sa isi pregateasca programele de care are nevoie in dezvoltarea proiectului, sa se familiarizeze cu sistemul, conventii de scriere a codului respectate in cadrul organizatiei, si sa puna la punct, impreuna cu mentorul si, eventual, alti programatori din organizatie, arhitectura modulului care urmeaza sa fie dezvoltat.”, a declarat Victor Chircu, student de la FII ce participa in acest an la Google Summer of Code.
Studentii care trec de toate etapele de evaluare vor castiga 5000 de dolari pana la sfarsitul verii. Pentru inceput, cei ce sunt acceptati in program primesc 500 de dolari, apoi vor primi 2250 de dolari daca vor trece de evaluarile partiale din 17 iulie. Acei studenti care vor trece si de evaluare finala din 26 august vor primi inca 2250 de dolari. Google mentioneaza ca scopul acestui program nu este de a-si recruta angajati, insa este posibil ca la finalul evenimentului unii studenti sa primeasca oferte de lucru in cadrul companiei.„Participarea la un astfel de program are mai multe avantaje. In afara de cel evident, recompensa financiara, cred ca cel mai mare avantaj este oportunitatea de a lucra cu oameni din diferite colturi ale lumii”, a adaugat Victor Chircu.
Google Summer of Code se afla la editia a VII-a. Anul trecut au fost inscrisi 1026 de studenti din intreaga lume, care au fost ajutati de mentori din peste 150 de organizatii.
Lucian Rotaru
Raluca Coruga
Niciun comentariu