Rectorii universitatilor iesene, impreuna cu primarul Iasului, Gheorghe Nichita, au decis ca in, in 2012, sa fie organizata, la Iasi, prima editie a Festivalului International al Educatiei. Ideea a fost propusa la inceputul lunii martie a.c., de Forumul Initiativei Civice, din care fac parte 17 personalitati ieseni din diferite domenii. Astfel, din primele discutii, organizatorii impreuna cu firma AB Plus au hotarat ca evenimentul se va desfasura timp de o saptamana, in care se vor organiza 300 de activitati culturale – expozitii, teatre, concerte si un targ de carte la care vor participa peste 200 de edituri. Evenimentele vor fi organizate in aer liber, pe ruta Rond Agronomie – Copou – strada Alexandru Lapusneanu – bulevardul Stefan cel Mare – Palatul Culturii, si vor aduce la Iasi peste un milion de vizitatori din tara si din strainatate. „Pentru realizarea acestui eveniment au fost consultati toti rectorii din Iasi, de la universitatile de stat si de la cele private, urmand ca in cadrul intalnirilor viitoare sa stabilim bugetul pentru festivalul din 2012. De fapt si anul acesta se vor organiza o serie de activitati, dar principala manifestare va ramane cea din luna mai a anului viitor”, a declarat prof. univ. dr. George Poede, membru al Forumului Initiativei Civice, prodecan al Facultatii de Filozofie si Stiinte Social-Politice de la Universitatea „Alexandru I. Cuza”.
Activitatile de anul acesta vor incepe in ultima saptamana a lunii mai. Pe bulevardul Stefan cel Mare, in zona care va putea fi inchisa circulatiei rutiere, se vor organiza spectacole de strada, teatru si animatie, iar in fata Teatrului National „Vasile Alecsandri” se va amplasa o scena pentru teatru si opera, care va avea aproximativ 400 de locuri pe scaune. In curtea Mitropolie se va monta o scena pentru concerte de muzica culta, cu cate 100 – 150 de locuri pe scaune, iar in salile „Iustina Moisescu” a Centrului Eparhial Iasi si „Vasile Alecsandri” de la Teatrul National se vor organiza intrevederi cu personalitatile invitate.
In zona Piata Unirii – Strada Lapusneanu, expozitiile de arta si muzica clasica vor readuce atmosfera Iasului din epocile trecute. Astfel, Galeriile Anticariat „Dumitru Grumazescu”, Muzeul „Unirii”, Galeriile „Dana” si Galeriile de arta „Tonitza” vor fi deschise pentru vernisaje si intalniri cu publicul. La Casa de Cultura a Studentilor, vizitatorii vor putea consulta in Sala Foaier oferta educationala a tuturor universitatilor de stat si private din Iasi, iar in Sala Pasilor Pierduti din corpul A al Universitatii „Al. I. Cuza” se vor prezenta produse si servicii educationale.
Copoul va deveni pe durata festivalului un parc international al educatiei. In acest sens, in zona Palatul Copiilor – Casa Pogor – Parcul Voievozilor, se va organiza „Parcul Copiilor”, in care vor fi amplasate corturi si spatii de joaca, pentru evenimente dedicate copiilor, iar „Parcul Tinerilor” va fi amenajat in Parcul Expozitiei.
Prin organizarea Festivalului International al Educatiei se urmareste realizare unei culturi urbane prin comunicare, libertate, intalnire, schimb de experienta, lectura, divertisment si diversitate.
Iulia Ciuhu
Niciun comentariu