(GENERAL, 13.00) ATB – ZILELE BASARABIEI/ Zilele Basarabiei vor fi sarbatorite la Iasi de toate asociatiile de tineri din afara granitelor.
(CUZANET, Iasi, 19 martie) In perioada 24 – 27 martie 2011, Asociatia Tinerilor Basarabeni (ATB) din Iasi in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Directia Romani din Afara Tarii va sarbatori a VIII-a editie a Festivalului Cultural Zilele Basarabiei. „Este prima oara cand acest eveniment este sarbatorit cu toate organizatiile studentesti basarabene si vrem sa trasmitem un mesaj foarte clar, ca romanii din Basarabia inca mai sarbatoresc Unirea. Noi sarbatorim unirea si visam la o reintregire a neamului romanesc in cadrul Uniunii Europene”, a declarat Dan Caranfil, presedintele ATB Iasi.
Astfel, pentru a marca 93 de ani de la Unirea romanilor de peste Prut cu Romania, joi, pe 24 martie, in Club Dublin din Iasi va avea loc concertul „Tinerii fac Unirea” sustinut de formatiiile Alternosfera, care isi va lansa albumul „Virgula”, Dubas si Rufus. In doua zi de festival, in Sala Mare a Ateneului Tatarasi va avea loc spectacolul „Inimi ce bat impreuna – 93 de ani”, pentru care tineri din Basarabia si din Romania au pregatit un recital de poezii, cantece si dans.
Sambata, profesori de la Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, invitati de la Chisinau, oameni de cultura, jurnalisti si studenti vor dezbate tema „Cele doua state romanesti in contextul actual” la Muzeul Mihai Eminescu din Copou. Apoi, pe 27 martie, la Troita Basarabenilor din Iasi tinerii vor participa la „Hora Unirii”, dupa ce vor asista la Barnova, la slujba de comemorare a lui Ion C. Inculet, presedintele Sfatului Tarii, care in 1918 a votat Unirea Basarabiei cu Romania. Tot in aceasta perioada, pana pe 30 martie, in paralel cu evenimentele de mai sus, in incinta Universitatii „Alexandru I. Cuza” vor fi expuse harti ale Romaniei Mari.
Festivalul este sarbatorit si de catre Organizatiile Studentilor Basarabeni din Bucuresti si Timisoara si Clubul Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Galati. Programul cultural cuprinde dezbateri si conferinte, concursuri, expozitii, concerte si slujbe de comemorare pentru membrii Sfatului Tarii din acea perioada. In paralel, la Chisinau, pe 26 martie, Grigore Lese si Grupul Iza din Maramures vor sustine un concert intitulat „Cantece care ne-au însotit istoria”, iar la Balti, la Teatrul National Vasile Alecsandri, pe 27 martie, vor concerta Margareta Clipa, Dinu Iancu Salajanu si grupul folcloric „Teleormanul”./ Iulia Ciuhu
Niciun comentariu