(GENERAL, 17.00) "CUZA" – COMISIA EUROPEANA – LANSARE CONCURS/ Studentii de la “Cuza” pot partcipa la un concurs jurnalistic pe teme europene.
 
(CUZANET, Iasi, 17 martie) In Sala Senat a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a avut loc astazi, 17 martie a.c., prezentarea programului “Europa Jurnalistilor in Amfiteatre”, aflat sub egida Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Manifestarea care a inceput de la ora 10.00 a avut drept scop informarea studentilor cu privire la deschiderea unei competitii jurnalistice pe teme europene. Prezentarea concursului a insistat pe necesitatea preocuparii pentru tratatarea corecta a subiectelor din spatiul european, de obicei neglijate de media autohtone.
 
Cainele de paza al democratiei nu "miroase" subiectele de presa europene

Mihai Rosioru, reprezentantul Comisiei Europene a spus ca scopul acestui proiect este "sa largim paleta de subiecte si sa sporim calitatea materialelor audio- video si online” si de a deschide apetitul pentru tratarea subiectelor europene, in contextul in care 75% din populatie nu citeste ziare. Pentru a justifica importanta proiectului, acesta a afirmat ca presa din Romania abordeaza superficial teme ca cea a fondurilor europene si fraudarea acestora, problema reformei politicii agricole comune, problema crizei economice din perspectiva politicilor externe, chestiunea procedurii de infringement prin care statele membre sunt aduse in fata Inaltei Curti in cazul nerespectarii regulamentelor europene, reforma in justitie si problema extinderii prin aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Reprezentatul Comisiei Europene a amintit si de negocierile privind Tratatul de la Nisa dintre cei 15 membri ai UE din 2000 care au vizat problema acordarii voturilor in favoarea Romaniei si Olandei pentru acceptarea in UE, dar si de regulamentul din 2007 privind tarifele de roaming in retelele de telefonie din UE, prin care se urmarea excluderea de la aplicarea regulamentului pentru Romania si Bulgaria. El a sustinut ca aceste subiecte au fost neglijate in presa autohtona in favoarea agendei interne., desi rolul presei este “cel al cainelui de paza, care are control asupra institutiilor europene si un control indirect asupra institutiilor nationale”.

Redactiile nu-si ies din cercul vicios
 
Toni Hritac de la “Ziarul de Iasi” a fost de parere ca “intram intr-un cerc vicios, in care redactiile nu isi adapteza structura si nu are reporteri specializati pe domeniu”, iar subiectele sunt tratate doar la nivel de consemnare, cu mai putina grija la importanta lor la nivel national”. In continuare el a vorbit despre importanta insusirii regulilor, de alegerea, documentarea si redactarea subiectelor inca din facultate. El  si-a exprimat convingerea ca, in general, societatea romaneasca nu este conectata la agenda publica europeana:“Sunt foarte ingrijorat de viitorul jurnalismului in Romania in conditiile in care zi de zi normele deontologice si principiile etice sunt calcate in picioare ”.

In ultima parte a prezentarii, Paul Matei, reprezentantul centrului de informare EuropeDirect, a insistat asupra unei bune documentari in realizarea unui material. El a propus o serie de teme care ar necesita o abordare minutioasa. Printre acestea se numara chestiunea reducerii subventiilor directe si orientarea fondurilor catre restabilirea zonelor rurale, aspecte legate de Carta drepturilor fundamentale, strategia Europa 2020 (prin care se aloca 3% din produsul intern brut cercetarii). Acesta a adus in discutie si problema ajutorarii tarilor din UE aflate in pierdere din cauza fondurilor neutilizate ale celorlalte tari membre si implicatiile impunerii unui sistem unic de impozitare.

Conferinta se-a incheiat intr-o nota joviala, Paul Matei afirmiand ca a surprins o discutie intre membrii fondatori ai UE, in care Germania dorea impunerea celui de-al patrulea Reich, iar Italia “a venit cu experienta mafiota”.


Concursul “Europa jurnalistilor in amfiteatre” se adreseaza studentilor de la sapte universitati din tara: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Unversitatea "Babes- Bolyai" din Cluj – Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara, SNSPA Bucuresti, Universitatea Danubius din Galati si Univeritatea din Pitesti. Cei care se vor inscrie in proiect si vor trimite pana pe 29 aprile a.c. materiale audio-video si online pe teme europene, vor castiga o vizita de doua zile la institutiile europene de la Bruxelles. Pachetul pentru inscriere la concurs trebuie sa contina o prezentare de maximum 1000 de cuvinte in care participantii sa-si motiveze alegerea, un material inregistrat de maximum trei minute sau un reportaj online de 3800-4500 de semne. Toate materialele primite trebuie sa fie produse realizate pe specificul unui anume canal media (presa scrisa,radio, TV, online). Concursul se afla la cea de-a doua editie./ Iustina Ambrono, Ramona Balaban