(GENERAL, 16.00) “CUZA” – DREPT – SEMINAR / Cercul de hermeneutica juridica “Scoala Dreptului Organic” si-a reluat activitatea.
(CUZANET, Iasi, 11 martie) – Cercul de hermeneutica juridica “Scoala dreptului organic” isi reia activitatea, dupa sapte ani de pauza, printr-o sedinta inaugurala cu studentii din anii I – III ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi (UAIC), interesati de evolutiile comparative ale institutiilor de drept privat.
Prima intalnire din acest an a Cercului de hermeneutica juridica a avut loc miercuri, 9 martie, de la ora 18.00, in sala “V. Pella” a UAIC (langa Biblioteca), urmand ca cea de-a doua sa se defasoare miercuri, 20 aprilie, in aceeasi sala si la aceeasi ora.“Aceasta obsesie pentru hermeneutica a stat la temelia crearii cercului nostru in urma cu sapte ani, pe vremea cand purta numele «Cercul de drept privat comparat»”, a declarat prof. univ. dr. Valeriu Ciuca si a avut ca scop “gustarea acelor otravuri intelectuale pe care le-a descris faimosul Rabelais in «Gargantua si Pantagruel» si care a pus la zid – intr-un mod imbatabil – structura logica pe care noi v-o propunem. Tocmai aceasta este sfidarea pe care noi ne-am propus s-o combatem”.
In cadrul fiecarei dezbateri vor participa cate doi studenti, care isi vor sustine tema propusa de ei. “La fiecare sedinta de Cerc «vedetele» noatre sunt cate doua. Pana nu epuizam o tema, nu ne lasam. Au fost in trecut sedinte de Cerc care au durat pana la patru ore, fara pauza”, a declarat prof. univ. dr. Valeriu Ciuca.
Cercul a fost infiintat de catre prof. univ. dr. Valeriu Ciuca, impreuna cu lect. univ. dr. Vasile Septimiu Panainte si lect. univ. dr. Codrin Macovei, de la Facultatea de Drept. Cercul de hermeneutica isi propune sa atraga studentii la noi dispute, “lupte” pe o anumita tema propusa de studenti. “Ne intereseaza controversele, nu ceea ce este usor de citit. Fara cearta, interpretarile nu sunt necesare”, a declarat prof. univ. dr. Ciuca.
Invitat sa ia cuvantul, lect. univ. dr. Septimiu Panaite a afirmat ca “este o provocare pe care o puteti vedea din mai multe unghiuri. Important insa este drumul parcurs, etapele de parcurgere descrise de metoda neoscolastica. Putem sa asimilam norma sau sa fim dominati de aceasta. Pentru asta insa, este nevoie de efort si de disponibilitatea de a accepta provocari”.
“Eu as dori sa ma rezum la a spune ca Cercul reprezinta pentru mine ceea ce cauta fiecare student care se inscrie la aceasta Facultate: sa gaseasca calea , adevarul, viata juridica, modalitatea de a aduce dreptate prin ceea ce va face, domnul profesor (n.r. Ciuca) aducand autenticitatea prin metoda pe care o propune”, a adaugat lect. univ. dr. Codrin Macovei.
Prof. univ. dr. Valeriu Ciuca a explicat ca metoda neoscolastica este una duala, permisiva pe de-o parte, dar extrem de restrictiva pe de alta parte. "Ea porneste de la structura comentariilor bartoliste – chiar daca din punct de vedere al substructurilor nu exista vreo asemanare cu acestea – pe care am grevat exegentele Solii Exegetice Franceze”, a mai declarat acesta.
La finalul intrunirii, a fost prezentata si o carte de cercetari aplicative, scrisa de membrii Cercului, de-a lungul timpului: “La sfarsitul unei etape de trei ani, am observat ca aplicatiile metodologice ale studentilor nu sunt mai prejos decat cele ale domnilor profesori si atunci ne-am propus sa le valorificam. Cativa studenti merituosi sunt cei care au propus temele”, a punctat prof. univ. dr. Valeriu Ciuca. / Cristina Purice, Eliza Apascaritei
Niciun comentariu