(GENERAL, 19.00) "CUZA" – FESTIVAL – NIPON / Festival nipon de papusi, la "Cuza".

(CUZANET, Iasi, 5 martie) – Festivalul nipon Hinamatsuri s-a desfasurat astazi, 5 martie, in Sala Pasilor Pierduti a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), incepand cu ora 12.00. In cadrul evenimentului au avut loc workshop-uri de origami, un spectacol de dans japonez, expozitii de obiecte traditionale si de aranjamente ikebana, orecum si o expozitie cu vanzare de martisoare origami. Evenimentul a fost  organizat la Iasi de Asociatia Romano-japoneza Himawari, in parteneriat cu UAIC. 

 

Festivalul Hinamatsuri, numit si festivalul papusilor, are loc in fiecare an in Japonia, pe data de 3 martie, si este o sarbatoare traditionala dedicata fetelor tinere. La fiecare stand din Sala Pasilor Pierduti, fete imbracate in costume traditionale nipone au spusvizitatorilor povestile din spatele obiectelor traditionale japoneze. “Este primul an in care organizam acest eveniment la Universitatea “Cuza”, iar anul trecut am organizat Saptamana Japoneza la Iasi. Prin acest festival incercam sa familiarizam iesenii cu obiceiurile culturii japoneze. Desi Hinamatsuri are loc pe 3 martie, noi am decis sa tinem acest festival in weekend pentru ca  un numar cat mai mare de oameni sa ia parte”, a declarat Timaru Paula, coordonator al evenimentului.

 

Aceasta sarbatoare are la baza un vechi ritual chinez de purificare cepresupunea realizarea unei papusi din paie sau bambus, careia i se sopteau pacatele, dupa care era aruncata intr-o apa curgatoare. Obiceiul s-a transformat in societatea japoneza actuala in “Scara papusilor”, obiect care se regaseste in casa fiecarei familii cu fete nemaritate. Scara poate avea intre cinci si sapte trepte si papusile, care se adauga in fiecare an, semnifica curtea regala si constituie o parte din zestrea oricarei fete.

Copii, parinti si studenti au luat loc la masa tinerilor din Asociatia Romano-japoneza Himawari, care i-au invatat cu dibacie arta impaturirii hartiei. Sute de patratele de hartie colorata s-au preschimbat in lalele, cocori, lebede sau mingi colorate. Unele dintre acestea au fost vandute drept martisoare, cu preturi cuprinse intre 3 si 60 de lei.

 

Toti cei prezenti au migrat spre capatul salii, unde zece fete cu kimono-uri colorate si incaltaminte specifica portului nipon au executat dansul “Palariilor Rosii” si alte dansuri specifice culturii lor. Cu funde rosii prinse de palariile din paie si cu miscari gratioase, fetele au strans aplauze de la toti invitatii.

Standul dedicat jocului Haiku a atras vizitatori, gata sa combine versurile amestecate ca intr-un puzzle al poemelor japoneze. Inarmati cu pixuri, cei pasionati de Haiku au incercat sa castige unul dintre martisoarele origami. Dupa cateva incercari esuate, o tanara din public a gasit formula corecta: “Drum de munte/ Se aude sunet de cascada/ Din toate partile”.

 

O femeie in vesminte traditionale, prinse la spate cu o funda galbena, a povestit despre obiectele traditionale ale japonezilor: plicuri ceremoniale pentru nunti, aniversari si inmormantari, evantaie, papusi si, mai ales, ustensile folosite pentru ceremonia ceaiului. Femeia a explicat ca, la japonezi, ritualul ceaiului se invata in internate, in cele mai mici detalii.

Timp de sase ore, studentii ieseni care au trecut pragul Salii Pasilor Pierduti au intrat in spiritual culturii japoneze, din epoca medievala pana in cea moderna. / Ramona Balaban, Irina Gociman