(GENERAL, 12.00) “CUZA” – ASCOR – CONFERINTA / ASCOR a organizat o conferinta pe tema “Marturisirea crestina in temnitele comuniste”.
(CUZANET, Iasi, 25 februarie) – Ieri, 24 februarie, incepand cu ora 19.00, in sala T17 a Facultatii de Teologie de la Universitatea “Al. I. Cuza” a avut loc conferinta “Marturisirea crestina in temnitele comuniste – poezii de dupa gratii”. Principalul invitat al evenimentului organizat de Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani (ASCOR) a fost Ilie Tudor, supravietuitor al inchisorii de la Aiud. care a vorbit publicului ce a facut sala neincapatoare, despre solidaritatea dintre detinutii arestati si obligati sa se lepede de credinta.
Evenimentul a debutat cu spusele moderatorului, Dimitrie Raducu Barabula, coordonator al Departamentului Credinta-Cultura al ASCOR. Acesta ai-a prezentat pe cei trei invitati, Ilie Tudor, parintele lect. univ. Mircea Bejenar, reprezentantul Fundatiei Culturale “Memoria gandirii arestate” din Suceava, si Ioan Solea, reprezentantul editurii “Betania” pentru cartea “Poeti dupa gratii” – si, pe scurt, cele ce vor urma. “Dupa cum veti observa, domnul Ilie Tudor este un tanar din punctul de vedere al ortodoxiei, deoarece in ortodoxie nu exista batrani, ci doar tineri de diferit varste”, a mentionat Dimitrie Raducu Barabula.
Urmatorul care a luat cuvantul a fost parintele Mircea Bejenar, care si-a amintit cu bucurie de perioada in care a fost si el membru ASCOR. El a prezentat fundatia pe care o reprezinta, mantionand ca “se ocupa cu recuperarea memoriei marturisitoare intr-un secol care a trecut peste Biserica si care a facilitate Bisericii un buchet de marturisitori foarte frumos.” El le-a adus aminet celor prezenti ca fundatia a luat fiinta in anul 1990 si i-a avut ca membri de seama pe Stefan Augustin Doinas, Petre Tutea, Parintele Dumitru Staniloaie, Dumitru Oniga si multi altii. Dupa scurta prezentare a parintelui a urmat interventia lui Ioan Solea. El a prezentat cartea “Peoti dupa gratii”, care “vine sa completeze ceea ce noua ne lipseste din punct de vedere literar, cat si sufletesc: poezia care s-a facut in inchisoare”. Mai pe urma, Ioan Solea a subliniat impactul poeziilor in viata detinutilor folosind cuvintele Aspaziei Otel Petrescu: ”duduiau peretii si caloriferele de poezie”. Pentru a-si intari spusele, acesta a proiectat in continuare un scurt montaj cu marturii ale fostilor detinuti politici. Aspazia Otel Petrescu, Viorica Oancea, Virgil Totoescu, Ilie Tudor si altii isi aminteau cu lacrimi in ochi intamplari cutremuratoare din arest si recitau poezii memorate in aceeasi perioada. Intrebarea retorica a lui Ilie Tudor a ramas aceasta: “De unde, la poporul nostru, care e un popor bland si intelegator, atata ura?..”
Povesti pentru cei care n-au fost cu ei in celule
Ilie Tudor a recitat, dupa terminarea scurtului montaj, poezia “Voi n-ati fost cu noi in celule”, de Radu Gyr, apoi si-a inceput seria povestiri despre viata de detinut politic. Aceasta a luat forma unei discutii intre Ilie Tudor si Ioan Solea si a provocat, pe rand, intristare ori amuzament. Din acestea publicul a aflat care a fost motivul arestarii lui Ilie Tudor si cum a fost drumul parcurs de la Craiova la Aiud, cum se manifesta solidaritatea intre detinuti cind ratia zilnica de paine era de 100 de grame. De asemenea, Ilie Tudor a mai evocat replica lui Petre Tutea data colonelului Craciu, a vorbit despre “renuntarea” la credinta ( “Nu, cred in Dumnezeu”), despre motivele arestarii altor detinuti ( detinere ilegala de tanc, Tatal nostru, Capra cu trei iezi etc.) si despre relatia de prietenie cu Petre Tutea, parintele Dumitru Staniloaie, Radu Gyr, despre izolarea in arest, Invierea la Aiud, munca la Balta Brailei, “visul” eliberarii si lungul drum spre casa. Discutia dintre Ilie Tudor si Ioan Solea s-a incheiat cu poezia “Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane”, scrisa de Radu Gyr si recitata de Ilie Tudor.
Conferinta s-a incheiat cu ropote de aplauze si cu o sesiune de intrebari. La iesirea din sala in care a avut loc evenimentul, cei care au participat si-au putut cumpara carti reprezentative pentru subiectul tratat. / Alina-Andreea Hliban, Teodora Mereuta
Niciun comentariu