(GENERAL, 10.00) “CUZA” – ISTORIE – LANSARE DE CARTE/ Ieri a fost lansata cartea “Radacini preistorice ale unor traditii romanesti si sud – est europene”.
(CUZANET, Iasi, 16 decembrie) In Sala Senatului a Universitatii “Al.I. Cuza”, Iasi a avut loc ieri, 15 decembrie a.c., incepand cu ora 16.00, lansarea cartii “Radacini preistorice ale unor traditii romanesti si sud – est europene” (“Prehistoric Roots of Romanian and Southeast European Traditions”) apartinand lui Adrian Poruciuc si aparuta la Institute of Archaeomythology – SUA 2010.
In deschidere a fost invitat sa ia cuvantul rectorul Universitatii “Al. I. Cuza”, prof. univ. dr. Vasile Isan, care si-a exprimat multumirea de a participa la acest eveniment cultural: “Particip cu mare bucurie si cu toata atentia mintala si disponibilitatea sufleteasca. Fiecare aparitie a unei carti – mai ales in strainatate – este o excelenta pentru autor si, prin refractie, este si un act de prestigiu institutional”. In incheierea discursului, acesta a indemnat studentii sa petreaca “mai mult timp in libraria de la parterul Universitatii”.
Cei care au prezentat cartea “Radacini preistorice ale unor traditii romanesti si sud – est europene” au fost lect. univ. dr. Ana – Maria Constantinovici, de la Catedra de Literatura Universala si Comparata (UAIC) si decanul Universitatii “Al. I. Cuza”, prof. univ. dr. Nicu Gavriluta.
Profesorul Ana – Maria Constantinovici a fost de parere ca lucrarea lui Adrian Poruciuc se inscrie pe linia unor preocupari foarte vechi ale acestuia atat pentru lingvistica indo – europeana, cat si pentru culturile pre – indo – europene din spatiul sud – est european, aflate in continuitatea culturilor arhaice. Lucrarea de fata pune in discutie “limba, discursul mitic si datele culturii materiale furnizate de cercetarea arheologica”. A enumerat apoi cateva dificultati pe care arheologii, etnologii si lingvistii le intampina: curajul, pentru ca “cercetatorul care abordeaza din puncte atat de diferite o problematica foarte complexa trebuie sa aiba cel putin o tripla expertiza”, directia de pionierat, caci “multe dintre premizele sale sunt formulate impotriva metodelor traditionale in campul celor doua discipline: istorie si arhiomitologie”, iar a treia dificultate intampinata este “existenta unei tendinte a arhiomitologiei de a purifica domeniul studiilor preistoriei europene de clise, de solutii simpliste pentru rezolvarea unor probleme culturale.”
Cel de-al doilea invitat, profesorul Nicu Gavriluta, a precizat ca, din punctul sau de vedere, “personajul principal al cartii este traditia romaneasca si accentul este pus pe anumite motive culturale, mitologice, folclorice, ligvistice, ce se regasesc in spatiul romanesc”. Si-a incheiat discursul pe un ton glumet, afirmand ca lansarea celui de-al doilea volum al cartii ar trebui sa aiba loc “fie in Sala Senatului, fie in minunata librarie a Universitatii noastre, unde se afla si o cafenea si unde putem imbina de minune placutul cu utilul”.
Ca replica la comentariile celor doi invitati, Adrian Poruciuc a mentionat ca nu se astepta “la aprecieri asa de inalte, pentru ca unele indoieli le mai am si eu si ma gandeam chiar la unele corecturi”.
In finalul evenimentului autorul a pregatit doua surpize: a invitat-o pe Iustina Irimia, studenta a UAIC, sa cante doua colinde si a organizat o tombola in cadrul careia, prin tragere la sorti, se putea castiga cartea “Radacini preistorice ale unor traditii romanesti si sud – est europene”, cu autograful autorului sau un premiu de consolare. / Cristina Purice, Eliza Apascaritei
Niciun comentariu