(GENERAL, 15.00) UMF – CAMPANIE – DROGURI / Campanie de perevenire a consumul de droguri la Facultatea de Medicina.
(CUZANET, Iasi, 24 noiembrie) – Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa”  din Iasi (UMF) , Biroul de Politie pentru Centrul Universitar Iasi si Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Anti-drog organizeaza joi, 25 noiembrie a.c., incepand cu ora 18.00, in Aula “George Emil Palade” din incinta UMF o dezbatere pe tema consumului de droguri in randul studentilor.
In cadrul dezbaterii vor fi prezentate statistici ale unui studiu privind consumul de droguri in randul studentilor ieseni. Studiul releva faptul ca 24, 6 % din cei 890 de studenti chestionati au afirmat ca au consumat droguri cel putin o data. La eveniment va fi difuzat  si un film realizat de dr. Ciuhodaru si include imagini ale celor care au ajuns la Unitatea de Primire Urgente in urma consumul de droguri.
La aceasta prezentare vor lua parte: prof. univ. dr. Butnaru Elena, sefa Catedrei de Toxicologie din cadrul Facultatii de Farmacie , doctor Tudor Ciuhodaru, comisar Madalin Taranu de la Inspectoratul de Politie si coordonator al Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, de la facultatea de asistenta sociala si sociologie din Petre Andrei lect. univ. drd Popescu Catalin din partea Facultatii de Asistenta Sociala si Sociologie de la Universitatea “Petre Andrei” din Iasi care va prezenta implicatiile consumului de droguri asupra societatii si Adriana Rusu, presedinte al Asociatiei Socio-Culturale AVA din Republica Moldova. “Am ajuns sa realizam acest proiect in urma efectuarii unui sondaj in randul studentilor din camine cu privire la consumul de droguri. Procentajul cel mai mare este ocupat de canabis si marijuana, iar pe locul al doilea se afla etnobotanicele. Plecand de la rezultatele sondajului, ne-am gandit sa organizam doua mari activitati: una de informare si una de oferire a unor alternative de petrecere a timpului liber pentru studenti deoarece din cauza anturajului sau a plictiselii acestia pot recurge la consumul de astfel de substante. Le vom da posibilitatea sa faca ceva bun pentru sanatatea lor prin acest proiect. Am facut deja cateva activitati sportive si artistice precum o seara de muzica electronica, un campionat de badminton feminin, o seara de muzica folk, iar in prezent avem in desfasurare un curs de initiere intr-un sport mai putin practicat la noi, cataratul, propus de Liga Studentilor Economisti si urmatoarea intalnire cu studentii va fi pe 30 noiembrie” a declarat Iulian Gherasim, initiator al Campaniei SMART – Sport, Muzica si Arta.
In cadrul campaniei “Alege viata, alege SMART” va avea loc si un campionat de tenis de masa organizat in colaborare cu Societatea Studentilor Medicinisti din Iasi (SSMI) pe 4 decembrie, incepand cu orele 11, la clubul de tenis de masa Mr. Pong.
“De asemenea, acest program isi propune sa realizeze o campanie de informare stradala si in camine prin care se vor prezenta tipurile de droguri si efectele lor. Ne-am propus sa informam cel putin 15 000 de studenti”, a mai precizat Iulian Gherasim.
Acest proiect are ca parteneri toate universitatile de stat din Iasi, universitatea particulara Petre Andrei, Casa de Cultura a Studentilor (CCS), Directia de Sanatate Publica Iasi (DSP), Centrul Regional de Sanatate Publica, Asociatia Socio-Culturala AVA din Chisinau si 7 ligi studentesti. se adreseaza in special studentilor cazati in campusurile studentesti.
Campania se afla la prima editie si aceasta este a treia prezentare, prima avand loc in Campusul Tudor Vladimirescu pe 16 noiembrie, iar a doua in zona Copou pe 17 noiembrie a.c. Dezbaterea este organizata la Facultatea de Medicina cu ocazia sarbatoririi a 131 de ani de invatamant universitar medical la Iasi. / Ramona Balaban, Elena Gherasim