(GENERAL, 10.00) LANSARE – CARTE – "CIORAN SI SABATO"/ Cartea "Cioran si Sabato" a Doinei Gheorghiu  fost lansata la Iasi.

(CUZANET, Iasi, 18 noiembrie) – Doina Gheorghiu si-a lansat miercuri, 17 noiembrie a.c. cartea intitulata "Cioran si Sabato – fata in fata". Evenimentul s-a desfasurat in incinta Muzeului Literaturii "Mihai Eminescu", din parcul Copou, incepand cu ora 17.00. La lansare au fost prezenti prof. univ. dr. Constantin Dram, prof. univ. dr. Simona Modreanu, directorul Editurii Junimea si prof. univ. dr. Nicolae Cretu, moderatorul conferintei.

Lansarea a fost deschisa de catre prof. univ. dr. Simona Modreanu, care a tinut sa isi manifeste bucuria de a lua parte "la un eveniment editorial cu care te intalnesti cel mult o data pe an." Aceasta a realizat o analiza generala asupra lucrarii, care la origine este o teza de doctorat, apreciind cartea drept "un demers binevenit, care te cucereste progresiv, atat prin farmecul vervei spirituale cat si prin backgroundul cultural pertinent". In continuare, directorul editurii a trecut in revista si elementele de asemenare dintre cei doi scriitori, care au determinat realizarea acestui studiu: teme comune abordate in scriituri, starile de insomnie si exil care ii caracterizeaza atat pe Cioran cat si pe Sabato, preocuparea si fascinatia manifestate de acestia pentru devenirea fiintei umane. Totodata, Simona Modreanu a amintit ca, desi autoarea cartii a reusit sa asocieze figuri disjuncte, Cioran si Sabato se diferentiaza prin faptul ca primul este indeosebi preocupat de relatia cu Absolutul, in timp ce Sabato "este un umanist, care acorda un loc aparte ideii de iubire a semenilor" si gaseste astfel o cale "mai neteda si mai luminoasa catre Dumnezeu".

In continuare, prof. univ. dr. Constantin Dram si-a inceput alocutiunea pe un ton mai putin sobru, printr-o anecdota menita sa explice modul in care el insusi a receptat cartea, fapt ce a smuls tuturor celor prezenti cate un zambet discret. Acesta a apreciat ca specificul cartii il reprezinta scriitura si "personajele, doi uriasi ai gandirii si ai scrisului". Ultimul capitol a fost analizat indeosebi de catre profesor, deoarece renunta la o prezentare comparativa a celor doi scriitori si face conexiuni si interpretari intre cele doua lumi: est-europeana, din care provine Cioran si cea latino-americana a lui Sabato. In plus, prefesorul a sesizat si aspectele care ii apropie pe "cei doi uriasi": tentatia sinuciderii amanate, exaltarea nocturnului, magia fictiunii, starea continua de depresie, vindecarea prin scris si destinul dur al scriitorului care vine dintr-o tara mica, respectiv dintr-o tara privita cu indoiala. Si viziunea asupra propriei opere ii apropie pe cei doi, astfel incat pentru Emil Cioran "arta exista pentru ca suntem imperfecti" iar Ernesto Sabato crede ca "Dumnezeu nu are nevoie sa scrie romane, noi da. Suntem infinit imperfecti". In finalul discursului, Constantin Dram nu a uitat sa sublinieze din nou ca "Cioran si Sabato – fata in fata" este o carte interesanta prin apelul la text si la cultura.

Interventia scurta a prof. univ. dr. Nicolae Cretu, cel care a subliniat ca Cioran si Sabato se aseamana prin faptul ca scrisul lor are la baza nelinistea, a fost urmata de cuvantul Doinei Gheorghiu, care a marturisit ca "discursul meu ar fi fost mai sclipitor daca as fi vorbit prima". Nu a vorbit despre carte, deoarece "insasi lucrarea vorbeste despre efortul meu scriitoricesc", ci despre punctul de plecare al subiectului abordat in lucrare. Totodata, autoarea a amintit ca scriitorii "sunt innegurati amandoi" si ca au incercat sa isi ascunda cartile, tocmai pentru ca "stiau cat sunt de urate".

Conferinta s-a incheiat pe acelasi ton solemn, cu multumirea Doinei Gheorghiu pentru prezenta celor din sala la o discutie despre "nihilistul Cioran si cel plin de speranta Sabato". / Elena Gherasim, Ramona Balaban