(GENERAL, 8.00) "CUZA" – ISTORIE – DEZBATERE / Muzeul Unirii a gazduit ieri o dezbatere despre Republica Moldova.
(CUZANET, Iasi, 10 noiembrie) – La Muzeul Unirii a avut loc ieri, 9 octombrie, o dezbatere cu tema "Evolutii recente in Republica Moldova: provocari si perspective", organizata de Societatea Culturala Chronos.
Profesorul Gheorghe Buzatu, moderatorul evenimentului, a dat cuvantul pentru inceput Victoriei Boian, Coordonator de programe la Asociatia pentru Politica Externa din Republica Moldova. Aceasta a facut o scurta prezentare a Republicii Moldova – in special a situatiei politice, dupa care a facut referire la conflictul transnistrean, care, spune ea, "este din ce in ce mai mult in atentia Uniunii Europene". In plus, aceasta a evidentiat relatiile Republicii Moldova cu tari precum Rusia si Ucraina, care "sunt destul de incordate", dar si cu Romania – "principalul partener in calea spre integrarea Moldovei in E.E.".
In finalul discursului, Victoria Boian si-a exprimat dorinta unei implicari mult mai mari a Romaniei in ceea ce priveste evenimentele culturale din Republica Moldova, prin: "Existenta unui numar considerabil de profesori romani in Moldova, care sa infiltreze valorile romanesti tinerilor si viitoarelor generatii, donatii de carti, manuale sau monografii scrise de autori romani sau traduse in Romania, precum si organizarea de mai multe expozitii de pictura, sculptura sau prezentari de carte si in Republica Moldova".In partea a doua a evenimentului, a vorbit prof. univ. Ion Berghia, Presedinte al Asociatiei "Pro – Basarabia si Bucovina", Iasi, care si-a exprimat multumirea ca "in Iasi mai sunt oameni interesati de problema Basarabiei. Inseamna ca nu e totul pierdut". Din punctul sau de vedere, stalpii cei mai importanti ai unei tari sunt: Biserica, scoala si armata, iar in Republica Moldova acestia nu sunt consolidati. In ceea ce priveste Biserica, printre nemultumirile sale se numara faptul ca anumite biserici din tara nu apartin de niciuna dintre cele doua Mitropolii, iar "pozitia scolilor este asemanatoare cu cea din Romania. E catastrofala situatia la capitolul literatura romana in Republica Moldova, in special in Biblioteca Nationala. Majoritatea cartilor este in limba rusa, iar restul – in limba romana – sunt scrise cu alfabet chirilic". De asemenea, acesta a facut o comparatie a presei din Romania si a celei din Republica Moldova: "In ambele tari presa este aproximativ la fel: e libera sa faca ce spune patronul. In Moldova nu exista presa editata in tara. Peste tot se gasesc reviste in limba rusa, multe dintre ele oferite gratuit".
In finalul prelegerii, prof. univ. Ion Berghia a lansat o invitatie din partea Asociatiei "Pro – Basarabia si Bucovina", cu prilejul aniversarii a 92 de ani de la reunirea Bucovinei cu tara – mama, sarbatorita joi, 18 noiembrie, ora 16:00, la Muzeul "Mihai Eminescu". / Cristina Purice, Eliza Apascaritei
Niciun comentariu