(GENERAL, 18.00) RATP – CUZA – INTALNIRE STUDENTI / Proiectul „Civitas Archimedes” pentru transportul public a fost discutat cu studentii de la „Cuza”.
(CUZANET, Iasi, 9 noiembrie) – Astazi, 9 noiembrie a.c., a avut loc prezentarea proiectului pentru mijloacele de transport in comun „Civitas Archimedes”, incepand cu ora 13.00, in sala de conferinte „Ferdinand” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi.
La eveniment au fost prezenti Ninel Berneaga, reprezentant al Primariei Municipiului Iasi si Cristina Albu, reprezentant al  RATP, care au vorbit despre obiectivele programului „Civitas Archimedes”.
Dezbaterea a fost sustinuta in contextul Zilei Mondiale a Zonelor Urbane, care a fost ieri, 8 noiembrie si a implicat cooperarea studentilor de la UAIC prezenti la eveniment. „Iasul inseamna institutiile care participa la proiect, dar si cetatenii care folosesc transportul in comun. De aceea se vor lua o serie de masuri pentru ca acestia sa utilizeze mijloacele de transport public, eliminand masina personala” a inceput discursul Ninel Berneaga. Acesta a prezentat in continuare cele 16 masuri pe care le are implementate proiectul „Archimede”. „Deja pe unele autobuze avem imprimat logoul «Eu sunt din generatia eco. Tu din ce generatie esti?» prin care vrem sa stimulam spiritul ecologic al cetatenilor” a atras atentia Ninel Berneaga. Acesta a subliniat faptul ca deja autovehiculele folosesc combustibil care este mai putin poluant decat motorina si benzina, gazul petrolier lichifiant.
16 masuri pentru un transport public mai eficient
Printre masurile care sunt vizate de proiectul „Civitas” se numara implementarea panourilor de afisaj in timp real in statiile mijloacelor de transport in comun, precum si integrarea unui sistem GPS prin care vehiculele sa fie monitorizate permanent. De asemenea, se doreste introducerea unui sistem de „ticketing” prin care biletele sa fie luate de la automate si sa aiba o perioada de valabilitate de la urcare pana la destinatie, sistem care este deja aplicat in Occident.
O alta masura care se doreste a fi pusa in aplicare este cea a culoarelor „greenlight” care au ca scop fluidizarea mijloacelor de transport in comun. „Desi Iasul nu are o infrastructura necesara pentru formarea acestui culoar, se vrea ca prima banda din dreapta sa fie dedicata transportului public, pentru ca vehiculele sa nu ramana blocate in trafic” a spus Ninel Berneaga.  Acesta a comentat existenta unor masuri luate in sprijinul transportatorilor de bunuri de pe coridorul Civitas, pentru programarea livrarii produselor catre magazine. In cadrul proiectului se inscriu si obiectivele cu privire la transportul persoanelor cu dizabilitati, care beneficiaza deja de semafoare sonore si microbuze cu rampe speciale, dar si crearea de mijloace alternative de transport dedicate in special celor tineri. Aici  se are in vedere crearea unei campanii pentru utilizarea bicicletei. „Se vrea realizarea unei piste dedicate biciclistilor de 20 km” a continuat reprezentantul Primariei.
Uniunea Europeana a impus masurile „Civitas Archimedes” alocand acestui proiect 4.7 milioane de euro. Pentru cei interesati, pot sa acceseze site-urile www.ratp-iasi.ro si www.transportiasi.ro, pentru a afla calatoriile spre si dinspre Iasi, precum si lina Telverde pentru ulterioare reclamatii.
Proiectul se termina in 2012, dar masurile trebuie aplicate pana in 2011 inclusiv. „Dorim achizitionarea de autobuze si tramvaie noi si nu second-hand, deoarece suntem intr-un moment in care vom pune bazele unei societati solide” a concluzionat acesta.
Evenimentul a fost continuat cu un film animat ce vizeaza regulile de buna-purtare in mijloacele de transport in comun. Depre acestea, dar si despre activitatea RATP a vorbit in continuare Cristina Albu, reprezentant al Regiei. Ea purtat o discutie cu studentii in care a anuntat ca se doreste instalarea de camere de supraveghere in vehiculele de transport public.
Ea incurajeaza studentii sa foloseasca transportul in comun „nu din nevoie, ci din convingere, deoarece ne confruntam cu fenomenul extinderii folosirii masinii personale”.
Studentii au fost interesati de cresterea pretului biletelor, lipsa tonetelor pentru bilete in toate statiile, utilizarea de autobuze vechi si lipsa regulilor de comportament civic in public. Acestea au fost puse de catre reprezentanta RATP pe seama lipsei fondurilor si a lipsei de cooperare intre Regia Autonoma si Consiliul Primariei Iasi.
Evenimentul este finantat de Uniunea Europeana, in colaborare cu Primaria Municipiului Iasi, Regia Autonoma de Transport Public Iasi si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (UTI), responsabila cu partea de consultanta a proiectului.
Prezentarea face parte dintr-o serie de 11 astfel de dezbateri care au fost sustinute pana in prezent in sapte licee din Iasi, precum si la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi (UMF), urmand sa aiba loc si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi (USAMV). / Iustina Ambrono, Cristina Babii, Roxana Maciuca