(GENERAL, 09.00) MUZUL UNIRII – ISTORIE – RELATARE / " PRO NATIO" a organizat un simpozion despre Democratie si Totalitarism
(CUZANET, Iasi, 31 octombrie) – Asociatia cultural- stiintifica " PRO NATIO" Iasi a organizat ieri, 30 octombrie, simpozionul " Intre Democratie si Totalitarism Romanii si Europa in perioada contemporana". Evenimentul care a avut loc la Muzeul Unirii Iasi a fost impartiti in trei parti.
Prima parte a conferintei a fost inceputa de prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, de la Universitatea " Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) Iasi, care a vorbit despre “Etape si momente in evolutia regimului politic din Romania”. Printre altele, acesta a precizat ca in aceasta evolutie nu se tine cont de doua lucruri: "Din '36- '39 pana la razboi s-a trait cel mai bine in Tara Romaneasca, la nivel mediu de trai" si ca perioada mentionata "a fost una de mare dezvoltare spirituala si culturala".Cei care au luat cuvantul in aceasta prima parte a conferintei au fost: lect.dr. Bogdan Mihailescu de la UAIC, cu tema “Gandirea libera si sufletul democratic”; lect. dr. Ovidiu Buruiana, de la catedra de istorie a UAIC, care a sustinut conferinta “Liberalii romani si tendinta autoritarismului in perioada interbelica”, conf. univ. dr. Sergiu Musteata de la Universitatea " Ion Creanga " din Chisinau, care a prezentat “Democratie dupa totalitarism in Republica Moldova” si prep. drd. Silviu Grecu de la UAIC, care a vorbit despre “Analiza comparata a proceselor de democratizare din Romania si Republica Moldova”.

"Presa reprezinta o radiografie cat se poate de veridica"
Partea a- II-a a evenimentului a fost moderata de dr. Flavius Solomon, care a afirmat cu parere de rau ca "nu am putut participa cu o comunicare", asa ca a dat cuvantul " colegilor din Banat si Bucovina". Evenimentul a continuat cu comunicarea “Optiuni politice a populatiei gagauze din Basarabia in perioada interbelica”, sustinuta de lect. dr. Oleg Bercu de la Universitatea din Cahul. A urmat “Presa banateana interbelica si ascensiunea curentelor nationaliste”, lucrare expusa de asist. drd. Mihai Panu, membru titular al catedrei de politologie de la Universitatea de Vest din Timisoara. Acesta a tinut sa precizeze ca a ales aceasta tema pentru ca a consierat ca "presa reprezinta o radiografie in timp a unei anumite epoci, o radiografie cat se poate de veridica. Presa vremii intr-o societate distincta poate surprinde la modul brut, neprelucrat, tendintele care exista in acea societate".
Tot in aceasta parte au  vorbit conf. univ. dr. Igor Casu de la Universitatea de Stat din Moldova, Chisinau care a sustinut conferinta “Manifestari nationale pro-romanesti in RSSM, 1956- 1986 (date noi din arhiva KGB)” si drd. Sergiu Soica de la Institutul de Istorie al Academiei Romane " G. Barit" din Cluj Napoca, cu “Elite ale Bisericii Greco- catolice din Banat in perioada comunista”.

Lansarea a doua volume in cadrul conferintei organizate de " PRO NATIO"
In partea a- III-a a conferintei au avut loc doua lansari de carte. Un volum a fost anuntat in prealabil, altul a fost comunicat chiar in timpul conferintei. Primul volum, "Stalinst terror in Eastern Europe. Elite purges and mass repression", aparut in luna august a fost prezentat de conf. univ. dr. Igor Casu, care are si un articol in cartea de fata. Acesta a precizat ca acest volum este "o idee a lui Kevin McDermott si Mathew Stibbe", editorii volumului, iar importanta este introducerea cartii, “pentru ca aduce la zi toate contributiile majore referitoare la perioada stalinista ".
Al doilea volum prezentat in cadrul conferintei de ieri a fost al lui Sergiu Musteata, intitulat " Educatia istorica – intre discursul politic si identitar in republica Moldova", aparut anul acesta la Editura Pontos.
Autorul cartii a declarat ca "multe documente au ajuns cu greu la mine, altele le-am obtinut doar prin judecata cu guvernul". Acesta a mai spus ca va mai aparea un volum de documente intitulat "Adevaruri despre istoria integrata", care contine peste 600 de pagini.
Asociatia Cultural- Stiintifica " PRO NATIO" din Iasi infiintata in decembrie 2008 si are ca scop promovarea activitatii culturale, stiintifice, sociale. / Eliza Apascaritei, Cristina Purice