(GENERAL, 17.00) UMF – CAMPANIE – VACCINARE/ Campanie de vaccinare impotriva cancerului de col uterin.

(CUZANET, Iasi, 22 octombrie) Studentele Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi (UMF) se pot vaccina  gratuit  impotriva cancerului de col uterin, incepand cu 1 noiembrie. Campania se va desfasura  in  cabinetul medical al caminului  C10 din Complexul 1 decembrie al UMF, de luni pana vineri, in intervalul orar 8.00 – 13.00 si 14.00-19.00 . “Inainte de vaccinare este nevoie ca pacientele sa faca un control ginecologic, dar mai ales sa-si faca testul Papanicolau si sa se prezinte cu rezultatul acestui test. Daca totul este in regula si pacienta nu a fost infectata cu virusul HPV se poate face acest vaccin, bineinteles sub consilierea ginecologului”, a declarat dr. Adriana Popescu, medic specialist Medicina Generala (MG) si Medicina de Familie (MF) la cabinetului studentesc numarul 1 al UMF.

Pana in acest moment nicio pacienta nu a solicitat vaccinarea, motiv pentru care in cabinet nu exista vaccinul Silgard. In momentul in care va exista chiar si o singura persoana care sa-si doreasca vaccinarea, se va face comanda la Sanepid.

Cu toate ca populatia a fost reticenta in privinta acstui vaccin, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Iasi (DSPI) sustin ca medicii responsabili cu administrarea vaccinului au participat la cursuri de informare privind scopul, efectele si calitatea produsului.

“Pana in prezent au fost vaccinate peste 2000 de persoane dintre care a fost semnalata o singura situatie cu reactii adverse, pacientul prezentand febra timp de 24 de ore, insa aceasta  poate fi pusa si pe seama altor afectiuni. Vaccinul a primit toate aprobarile si autorizatiile de folosinta din partea organismelor internationale, iar  ai nostri au convins decidentii sa cumpere acest vaccin”, a declarat  medic epidemiolog Elena Duca, seful Serviciului de Supraveghere si Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul DSPI.

Prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF a spus ca “nu cunosc pana in prezent care este eficienta acestui vaccin, ceea ce sfatuiesc eu este ca aceasta campanie sa se faca cu consemtamantul informat al studentilor si parintilor”.

La nivel national, vaccinarile au inceput in octombrie anul trecut fiind destinata tinerelor cu varsta cuprinsa intre 12 si 14 ani, iar in prezent, acestea se  administreaza si altor categorii de varsta, inclusiv studentilor.

Cancerul de col uterin reprezinta a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500.000 de cazuri noi anual si 270.000 de decese pe an in intreaga lume. Vaccinul  anti-HPV se administreaza in trei etape , timp de sase luni si creeaza imunitate impotriva virusului./ Iulia Ciuhu, Andra Petrariu, Andreea Marosac