(GENERAL, 13.00) POLITEHNICA – SOFT – ACTIVITATI / Toate activitatile de la Universitatea Tehnica ar putea fi gestionate de un soft performant.

(CUZANET, Iasi, 5 mai) – Conducerea Universitatatii Tehnice “Gh. Asachi” (UTI) a inceput procedurile de achizitie a unui soft performant care ar urma sa gestioneze, din anul universitar urmator, toate activitatile institutiei. “Este un proiect care vizeaza un management integrat al intregii activitati:  una din sectiuni va fi centrata pe biblioteca, una pe activitatea didactica si de cercetare care va contine tot ce este activitate a profesorilor, a studentilor, a personalului administrativ la nivelul universitatii, cu un grad de compatibilitate cu alte centre universitare.Softul  include si o  baza de date performanta pentru tot ce se gaseste in biblioteca, pentru tot ce se poate imprumuta. In prezent exista, dar nu este unitar si se urmareste o compatibilizare cu alte sisteme, pentru ca e vorba de schimbul interbibliotecar. Va fi un soft complet care va genera rapoarte si va gestiona tot ce se poate desfasura intr-o universitate, orice fel de activitate”, a explicat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvant al Politehnicii.

Potrivit acestuia, necesitatea unei astfel de tehnologii a aparut ca urmare a numeroaselor probleme privind gestionarea procesului didactic, organizat pe foarte multe componente, precum orare, examene, programari, examinari etc. De exemplu, situatia scolara ar urma sa fie administrata  de un soft securizat. “Normele europene privind protectia persoanelor confera un grad de confidentialitate foarte ridicat, doar studentul poate sa aiba acces la situatia lui scolara. In prezent, fiecare facultate are o metoda de comunicare a notelor, dar nu este ceva unitar si centralizat”, a mai spus Salceanu. Acesta a mai mentionat si cazul Registrului Matricol Unic, program care exista in prezent in Romania si care trebuie integrat in softul pe care UTI vrea sa-l cumpere. “Acesta (nr: Registrul Matricol Unic) este necesar si ar avea foarte multe avantaje: ar evita situatia in care un tanar a primit finantarea mai mult decat prevede legea sau situatia eliberarii oricaror acte neadevarate. Totodata, ar permite un sistem de verificare foarte eficient al oricarui document de studii”, a precizat purtatorul de cuvint.  

Decomadata, softul se afla in procedura de achizitie prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice si va fi cumparat cu bani de la Guvernul Romaniei acordati pentru investitii, insa anumite cheltuieli neeligibile vor fi suportate din veniturile proprii ale Politehnicii. “Un  astfel de soft costa foarte mult pentru ca are multe terminale, foarte multe rapoarte, multe securizari. (…)Noi ne asteptam la zeci de mii de euro, dar uneori, la achizitie, pot sa apara surprize placute (sa se reduca chiar la jumatate)”, a adaugat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu.

Serverul noului soft va fi amplasat in cladirea Data Center-ului pe care UTI spera sa o finalizeze anul acesta.  In acest sens, universitatea mai asteapta un million de lei de la Guvernul Romaniei. Data Center gestioneaza la nivel de UTI activitatea de IT si reprezinta infrastructura operationala care asigura calea de comunicatie (traficul)  pentru 20 000 de utilizatori din zona campusului. / Maria Burla