(GENERAL, 12.00) ARTE – JUBILEU – 150 DE ANI DE INVATAMINT ARTISTIC IESEAN / Universitatea de Arte pregateste peste 250 de manifestari cu ocazia aniversarii a 150 de ani de invatamint artistic modern la Iasi.
(CUZANET, Iasi, 4 mai) – Conducerea Universitatii de Arte “George Enescu” (UAGE) a stabilit organizarea a 267 de manifestari culturale cu prilejul implinirii a 150 de ani de invatamint artistic modern la Iasi. Acestea vor fi coordonate de cele trei facultati ale institutiei, Facultatea de Interpretare Muzicala, Facultatea de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru si Facultatea de Arte Plastice Decorative si Design, si vor include conferinte, simpozioane, colocvii, festivaluri si concursuri, expozitii, spectacole de teatru si premiere, ceremonii de decernare a tilturi de Doctor Honoris Causa si proiecte realizate in parteneriat cu universitatile din tara si din strainatate. “Am facut un program important pe un an intreg, iar multe din manifestari le organizam cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pentru ca, in fond, suntem un centru universitar. Si celelalte universitati iesene sunt implicate. Unirea tuturor universitatilor au dat un program foarte frumos. De la inceputul anului au fost organizate diferite manifestari, dar pe facultati. La nivelul Rectoratului si al Senatului abia acum le incepem cu adevarat. Pregatirile au inceput de anul trecut”, a spus prof.univ.dr. Viorel Munteanu, rectorul universitatii.
Congres al Absolventilor de la Arte
Organizarea comuna a unor evenimente cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) de datoreaza si faptului ca aceasta institutie aniverseaza 150 de ani de la infiintare, la fel ca invatamintul artistic modern la Iasi. In aceste zile Universitatea de Arte, in parteneriat cu celelalte universitati vor desfasura cele mai importante evenimente din cadrul jubileului: un concert de muzica traditionala cu Grigore Lese, un Ciclu de Concerte ale Absolventilor, unde sunt invitati artisti din tara si din strainatate care vor concerta la UAGE si la Filarmonica de Stat “Moldova” Iasi. Rectorul Munteanu a adaugat ca, “pe langa acest concert, vom avea pentru prima data primul Congres al Absolventilor, care se va incheia cu un carnaval. Inedit pentru Artele Plastice este expozitia itineranta pe care o vom duce in toate universitatile din Iasi. Un spectacol in premiera pentru Teatru, Muzica si Arte Plastice va fi “Timp si devenire”, unde este invitat Ion Caramitru, Doctor Honoris Causa la noi. Evenimentul este dedicat celor doua uneversitati sarbatorite. Teatrul va avea de asemenea si multe premiere. Avem deja o concurenta intre facultati, intre Arte Plastice si Teatru. Dar s-a echibrat programul”
Big-Band-uri din SUA, prezente la jubileu
O parte din manifestari se vor defasura in cadrul Proiectului InterArt, demarat in Romania in anul 2005. Acesta presupune un parteneriat intre toate Universitatile de Arta din tara si se bazeaza pe un schimb de experienta in domeniile artistice. Universitatea de Arte din Iasi a sustinut la marile universitati din tara si din Republica Moldova concerte, recitaluri, spectacole, dezbateri, work-shop-uri. Potrivit rectorului, “este o intalnire intre toate centrele universitare. In cadrul proiectului, anul acesta vom avea orchestre invitate, printre care doua Big-Band-uri din SUA, care vor canta cu orchestra noastra si 12 Master Class-uri, desfasurate pana la sfarsitul acestui an universitar, unde profesori straini de la Universitati europene si din America vor preda la noi. Ceva inedit este ca proiectul s-a extis la nivel mondial, nu numai la nivel european cum era pana acum in cazul universitatii noastre. Vor fi conferinte unde vom avea invitati din tara si din strainatate, colocvii si simpozioane, unde vom trebui sa facem proiecte prin CNCSIS (nr: Consiliul National al Cercetarii in Invatamintul Superior), ca sa putem castiga bani pentru organizare”.
Aniversarea Universitatii are loc o data la cinci ani. Anul acesta, sustinatorul principal pentru manifestarile importante, organizate impreuna cu celelalte universitati este Primaria Municipiului Iasi.
ISTORICUL UNIVERSITATII, PE SCURT
Universitatea de Arte „George Enescu” a fost infiintata de Domitorul Prinipatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza in luna octombrie, in anul 1860. Atunci s-au constituit Scoala de Muzica si Declamatiune de la Iasi si Scoala de sculptura si pictura. In 1907 se infiinteaza si sectia de Teoria Muzicii, de Canto, Instrumente si Arta Dramatica.
Conservatorul si Scoala de Arte Frumoase sunt ridicate, in 1931 la rangul de Academie, prin intermediul lui Nicolae Iorga. Tot atunci, George Enescu a acceptat ca Academia de Muzica si Arta Dramatica din Iasi sa-i poarte numele, unde a fost si numit rector pe viata.
Dupa o serie de scindari intre domeniile Muzica, Teatru si Arte Plastie petrecute de-a lungul anilor, anul 1922 reuneste toate cele trei domenii sub titulatura de Academia de Arte „George Enescu”. Numele de Universitatea de Arte „George Enescu” a fost luat mai tarziu, in 1997, printr-o hotatare guvernamentala.
Momentan, universitatea cuprinde Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic si trei facultati: Facultatea de Interpretare Muzicala, Facultatea de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru si Facultatea de Arte Plastice Decorative si Design. / Catalina Caragea
Niciun comentariu