(GENERAL, 11.00) DEZBATERE – LEGEA EDUCATIEI – RECTORI / Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi va propune in dezbaterea nationala de astazi ca rezidentiatul sa treaca sub coordonarea Ministerului Educatiei.
(CUZANET, Iasi, 26 martie) – Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi (UMF) va propune astazi, 26 martie a.c., la intalnirea tuturor rectorilor universitatilor acreditate din tara, care este organizata la Bucuresti, ca rezidentiatul din universitatile de medicina si farmacie din tara sa nu mai fie coordonat de Ministerul Sanatatii (MS) ci de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS). "Vom face o serie de modificari si completari ale capitolului dedicat invatamintului medical care este extrem de sarac. Invatamintul medical este aparte si trebuie tratat cu atentie. Cel mai neglijat este invatamintul din cadrul rezidentiatului. Acum, desi munca de formare este facuta de catre cadre didactice, activitatea este sub coordonarea Ministerului Sanatatii (MS). Noi cerem ca MECTS, prin intermediul UMF-urilor, sa coordoneze invatamintul de rezidentiat, lasindu-i MS rolul de beneficiar al specialistilor gata pregatiti. MS poate impune standarde, cere un anume nivel de pregatire, un anume numar de specialiti, dar nu are nimic de a face cu procesul de pregatire al rezidentilor. Problema este cu atit mai acuta cu cit in circa 10 ani Romania nu va mai avea medici in majoritatea specialitatilor", a declarat conf. univ. dr. Dragos Pieptu, prorector pe probleme de cercetare, relatii internationale si doctorate, cel care reprezinta institutia ieseana la dezbaterea de astazi.
Tot in cadrul intalnirii de astazi, UMF Iasi isi va exprima pozitia si fata de articolele 186 si 187 din noul proiect de Lege al Educatiei, potrivit caruia orice persoana din tara sau din strainatate poate deveni rector. "Noi nu suntem de acord cu aceste articole. Nu e vorba de cine poate candida, ci de modul in care este ales. Sistemul propus in lege permite imixitiunea larga a politicului in conducerea universitatilor. Practic, in acest mod, rectorul unei universitati depinde de orice deputat sau senator pseudoeducat care are trecere in partid si la Minister. Avem si in Iasi exemple concrete in care politicienii nostri (desi lipsiti de orice pricepere si legitimitate morala) sunt obisnuiti sa schimbe tot pina la portari. Poate in alte tari acest sistem merge, dar nu trebuie sa uitam nivelul politicinilor nostri. Daca sunt in stare sa influienteze Curtea Suprema de Justitie, credeti ca se vor sfii sa se implice activ in determinarea rectorului unei Universitati reprezenatative din Romania ? Sistemul cerut de Universitatea noastra este cel care a functionat la ultimele alegeri din UMF Iasi: rectorul, senatorii, decanii, sefii de catedre, membrii in consiliu sunt alesi prin vot secret (prin ierarhizare) de toate cadrele didactice si cercetatorii din universitate, facultate sau catedra. Motivul e simplu: un senat de 50 de oameni poate fi convins sa aleaga cum vrea un partid, o masa de 1000 de cadre didactice nu", a precizat prorectorul conf. dr. univ. Dragos Pieptu.
De asemenea UMF Iasi va combate astazi si articolul care face referire la fuziunea universitatilor pentru a atrage mai multe fonduri. Conf. univ. dr. Dragos Pieptu a afirmat ca "fuziunea in sine e corecta ca idee, dar nu cum scrie in lege. Nu are nici un sens ca o universitate buna sa absoarba una slaba. Cea buna are de pierdut. In final, calitatea invatamintului scade si nu creste. Universitatile slabe se desfiinteaza nu se absorb. In schimb, doua universitati bune, dar cu programe complementare, au tot interesul sa fuzioneze. Astfel vor putea mai usor intre in competitie cu universitatile avansate".
Institutia de invatamant insa va pastra o pozitie de neutraliate fata de articolul 171 care face referire la clasificarea universitatilor in functie de programele de studiu si de infrastructura lor si fata de articolul care face referire la bursele care se vor acorda doar universitatilor cu cele mai inalte standarde de calitate.
"Noi suntem de acord daca criteriile sunt cuantificabile si transparente. Trebuie sa fie o ierarhie care sa fie cunoscuta de potentialii studenti si parinti care vor alege sa se inscrie la acea facultate care este mai buna. Nu e totuna sa fii student la medicina la Boston, Iasi sau Galati. Depinde insa cine face clasificarea. Trebuie sa o faca organisme independente internationale. In ce priveste acordarea burselor statul nu are bani de aruncat. Bursele nu sunt o pomana ci un imbold de a invata mai bine la o universitate mai buna", a mai precizat conf. univ. dr. Dragos Pieptu.
Intalnirea a inceput azi, la ora 10.00, in sala Senat a Universitatii Politehnica din Bucuresti si are ca tematica modificarile propuse de proiectul Legii Educatiei Nationale, lansat in dezbatere publica in data de 18 martie de catre MECTS. / Leonas Vezeteu, Andrei Cosan
Niciun comentariu