(GENERAL, 8.00) IASI – AUSTRIA – EVENIMENT / Biblioteca austriaca, inaugurata luni la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

(CUZANET, Iasi, 18 martie) – Iasul va fi al patrulea oras din tara care va avea o biblioteca austriaca, dupa Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca. Luni, 22 martie a.c., in Sala Senat a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) va avea loc festivitatea de inaugurare a Bibliotecii “Austria”, eveniment organizat de Rectoratul UAIC, de Catedra de Germanistica si Lectoratul austriac ale Facultatii de Litere. "Biblioteca austriaca nu va fi numai o simpla biblioteca, un raft cu carti, ci va reprezenta ceva mai mult. Se va invata despre cultura germana si austriaca, vor fi organizate seri austriece, vor fi invitati autori austrieci. Avem deja un fond de carte foarte important. Vorbim de cumparari de carti de pe piata austriaca, donatii de carti facute de edituri importante. In afara de asta, am primit donatii de mobilier, un videoproiector, un ecran mare pentru proiectii de filme si alte instrumente utile", a precizat lect. dr. Ioan Lihaciu, cancelarul Facultatii de Litere si cadru didactic la Catedra de Germanistica.

Festivitatea va avea loc intre orele 15.30-17.00 si va aduce la Iasi personalitati din spatiul cultural austriac, precum Excelenta Sa dr. Emil Brix, ambasador si director al Departamentului politic si cultural din cadrul Ministerului Afacerilor Europene si Internationale al Republicii Austria, Excelenta Sa dr. Martin Eichtinger, ambasadorul Republicii Austriei la Bucuresti, dr. Elisabeth Freismuth, directorul general al Ministerului Stiintei si Cercetarii al Republicii Austria, prof.univ.dr.Rudolf  Graf, prorectorul Universitatii "Babes-Bolay" din Cluj-Napoca si directorul Bibliotecii "Austria" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Sigurd Paul Scheichl de la Universitatea Leopold – Franzens, Innsbruck, Austria, Karin Cervenka, directorul Forumului Austriac din Bucuresti si atasat cultural la Ambasada Republicii Austriei la Bucuresti, Ute Michailowitsch, lector austriac la Universitatea "Babes- Bolay" din Cluj-Napoca si Benjamin Grilj, lector austriac la Universitatea din Cernauti.

Sediul Bibliotecii “Austria” va fi in Corpul I al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”, aflata linga Complexul Studentesc “Titu Maiorescu”. La Iasi, infiintarea Bibliotecii "Austria" a fost discutata prima oara in 2007, cand a avut loc un simpozion international pe tema istoriei monarhiei habsburgice si a culturii germane in monarhia habsburgica, organizat la initiativa prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoisie, pe atunci, ambasador al Romaniei la Viena. 

Biblioteci austriece exista in mai mult de 20 de tari din centrul, estul si sudul Europei. Acestea au fost infiintate la initiativa Republicii Austriei. Cea mai veche biblioteca austriaca se afla la Cracovia, in Polonia si dateaza din 1986. / Andrada Munteanu


In cadrul evenimentului este programata si lansarea cartii Calugarul din mine (ed. Styria Verlag, Viena, 2006) a prof. Heinz Nussbaumer, redactor-sef al revistei "Die Furche" (rom."Brazda"). Cartea, bestseller in Austria, prezinta viata si invataturile calugarilor de pe muntele Athos. La lansare vor lua cuvantul Inalt Prea Sfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasiului si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Excelenta Sa Petru Gherghel, Episcop al Episcopiei Romano-Catolice din Iasi. Evenimentul este urmat de deschiderea oficiala a bibliotecii, care are loc la ora 17.30, la sediul acesteia, in Corpul I al UAIC.