(GENERAL, 08.00) UTI – ENERGIE – PARTENERIAT /  Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” va putea castiga bani din vanzarea  de energie electrica.
(CUZANET, Iasi, 9 martie) – Pana la sfarsitul anului 2010, Universtitatea Tehnica “Gh. Asachi” (UTI) ar putea obtine venituri din vanzarea energiei electrice, ca urmare a montarii unor panouri solare pe acoperisurile a cinci facultati. Acestea au initiat un proiect ce vizeaza dezvoltarea unor cercetari in domeniul energiei  alternative, nepoluante, regenerabile. Una dintre ele, Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, are un  parteneriat cu o firma germana, care doreste sa monteze panouri  solare pe acoperisurile facultatilor implicate.
Prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, decanul Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata si purtatorul de cuvant al Politehnicii , spune ca ambele parti vor avea  de castigat. “Noi, in schimbul acestui spatiu, am obtine bani prin vanzarea de energie, deci racordarea la sistemul energetic national, insa, cel mai important ar fi ca am putea dezvolta cercetari, am avea acces la  echipamente de ultima generatie pe care le-am putea folosi atat in activitatea didactica, cat si in activitatea de cercetare.  Castigul firmei din Germania  este sub forma de promovare pentru cei care vor fi potentiali utilizatori, experimentatori, ingineri care sa lucreze cu acest sistem. Pentru ei, acest lucru presupune un experiment tip pilot. Ei vin cu echipamentele complete in Romania si daca cineva doreste sa stie ce se poate face cu aceste echipamente, vine la facultate, discuta cu cineva care este specialist si constata daca este interesat sau nu. Momentan, un cadru didactic din facultatea noastra  este plecat in Germania pentru a discuta detaliile”, a mai precizat purtatorul de cuvant al Politehnicii.
In prezent, un cadru didactic este plecat in Germania pentru a discuta detaliile acestei colaborari. “E un proiect de interes comun; pentru noi, in primul rand didactic, in al doilea rand de cercetare, in al treilea rand, faptul ca suntem in mod real interesati de problemele actuale.  In acest mod, inginerii nostri s-ar forma si cu aceste cunostinte,  iar atunci cand vor ajunge intr-un sistem industrial, s-ar descurca sa propuna dezvoltarea in aceasta directiva”, a adaugat purtatorul de cuvant al Politehnicii.
Celelate facultati  incluse in acest parteneriat au si ele  preocupari in aceasta zona:  Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si  Ingineria Mediului, Mecanica,  Constructii de Masini si Management Industrial, Inginerie Chimica si Protectia Mediului. / Maria Burla