(GENERAL, 8.00) EXPOZITIE – POLONIA – IASI / Viata scriitoarei poloneze Kazimiera Illakowiczówna, tema unei expozitii de la Muzeul Literaturii Romane.

(CUZANET, Iasi, 5 martie) – "In ritmul epocii. Viata Kazimierei Illakowiczówna" este titlul expozitiei al carei vernisaj a avut loc ieri, 4 martie a.c., la Muzeul Literaturii Romane – Casa “Vasile Pogor” din Iasi, de ziua Sfintului Cazimir, considerat Patronul Poloniei si Lituaniei. Evenimentul a fost organizat de  Ambasada Republicii Polone la Bucuresti, in colaborare cu Lectoratul de Limba Polona al Facultatii de Litere de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC). La expozitia care a inceput la ora 17.00, au participat Miroslaw CieÅ›lik, Ministrul Consilier al Ambasadei Republicii Polone – departamentele Politic si Economic, Maria Varcioroveanu, biograful si traducatorul poeziilor Kazimierei Illakowiczówna, Monika Oksztul, lectorul de limba polona la UAIC, precum si cadrele universitare ale Catedrei de Slavistica si studentii acestora. Kazimiera Illacowiczowna este o personalitate polona a perioadei interbelice: poeta, romanciera si traducator de opere literare celebre precum Anna Karenina de Lev Tolstoi sau Don Carlos de Friedrich Schiller s.a. din limbi de circulatie europeana, in poloneza.

"Kazimiera Illakowiczówna a fost foarte apropiata de poporul roman, a legat prietenii trainice, prima oara cand a venit in Romania. La inceput, a privit totul ca pe o datorie, aceea de a reprezenta Polonia in afara tarii. Cand cariera sa diplomatica s-a incheiat brusc, din cauza razboiului, a gasit un sprijin in romanii pe care ii cunoscuse in vizita sa anterioara.Chiar a iubit romanii. Prietenii pe care si i-a facut aici,  i-a consemnat in memoriile sale si a pastrat legatura cu ei aproape toata viata", a declarat Miroslaw CieÅ›lik,  Ministrul Consilier al Ambasada Republicii Polone. Intr-adevar, pe datorita activitatii sale diplomatice bogate si a sustinerii cauzei feministe, poeta ajunge si in Romania, in 1937, vizitand orasele principale ale tarii – printre care si Iasi – cu scopul de a intra in dialog cu organizatii feministe, dar si de a vizita comunitatile polone din tara. In 1939, datorita esecului militar rapid al Poloniei in cel de-al doilea razboi mondial, aceasta se refugiaza in Romania, unde ramane, la Cluj, pana in 1947.

Expozitia de la Iasi prezinta fotografii din diferite perioade ale vietii scriitoarei, insotite de povestea acesteia, precum si fotografii care infatiseaza Polonia interbelica in care Kazimiera Illakowiczówna si-a desfasurat activitatea. Expozitia poate fi vizitata pina la sfirsitul acestei luni. / Andrada Munteanu