(GENERAL, 19.00) POLITEHNICA – CERCETARE – BAZA DE DATE / Baza de date pentru administrarea activitatilor de cercetare de la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi”.
(CUZANET, Iasi, 23 ianuarie) – Incepind de anul acesta, intreaga activitate de cercetare de la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” (UTI) din Iasi este gestionata de o baza de date performanta, un soft achizitionat in toamna anului 2009, prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice, la un pret de 264.000 de lei, valoare redusa astfel la jumatate. Conform explicatiilor purtatorului de cuvint al UTI, prof. dr. ing. Alexandru Salceanu, softul specifica situatia contractelor de cercetare pe facultati, pe cercetatori, pe categorii de varsta. De asemenea, cuprinde si persoanele care au competente, realizari pe un anumit domeniu de interes, dind astfel celorlalte universitati, respectivi agenti economici, posibilitatea de a initia noi contracte sau parteneriate cu acestea. “Am dorit sa ne imbunatatim managementul activitatii de cercetare. Baza de date este un sistem de management al tuturor documentelor si al fluxurilor de documente care sunt aferente activitatii de cercetare (contractare, diseminare, achizitii, documentare). Organismele care finanteaza cercetarea in Romania cer astfel de raportari. O baza de date completa iti permite sa ai o privire obiectiva si fara eforturi deosebite intr-un interval de timp foarte scurt asupra ansamblului activitatii de cercetare. Avem in derulare in jur de 90 de proiecte de cercetare (POS CCE, POS DRU, POR, CNCSIS (IDEI), CNMP (PN II) care, in prezent, sunt introduse integral in baza de date. Noi dorim sa facem insa si o incarcare a celor care au fost finalizate”, a completat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu. Fiecare dintre utilizatorii acceptati pot accesa baza de date pentru a incarca materiale. Daca apar probleme, acestea sunt rezolvate de un inginer de sistem, ing. Ionut Nica. Actualizarile se fac ori de cate ori este nevoie, de Centrul de Cercetare si Transfer Tehnologic Polytech.
Serverele softului sunt amplasate la Departamentul de Management al Informatizarii a UTI, iar centralizarea datelor este realizata de Centrul de Cercetare si Transfer Tehnologic Polytech. Acesta are puncte de comunicare si alimentare la toate cele 11 facultati ale Politehnicii.
Softul prin care se urmareste inscrierea intr-o baza de date a activitatii de cercetare a fost achizitionat prin cistigarea unui proiect in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competivitatii Economice (POS CCE). "La toate fondurile europene se procedeaza astfel: se implementeaza proiectul cu fonduri proprii ale universitatii (sau facultatii), urmand sa se ramburseze dupa realizarea integrala a proiectului. Programul functioneaza deja, am depus si cererea de rambursare", a mai spus Alexandru Salceanu.
La Universitatea Tehnica “Gh. Asachi”, facultatile cu cele mai multe contracte de cercetare sint Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, Facultatea de Mecanica si Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului. / Maria Burla
Niciun comentariu