(GENERAL, 8.00) “CUZA” – ANIVERSARE – REVOLUTIE / Universitatea “Cuza” marcheaza trecerea a 20 de ani de la Revolutia din 1989 prin “Sarbatoarea libertatii”.
(CUZANET, Iasi, 10 decembrie) – Pentru doua zile, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) va avea loc “Sarbatoarea libertatii”, un proiect cultural care marcheaza 20 de ani de la caderea comunismului in Romania. Conform purtatorului de cuvint al UAIC, actiunea de anul acesta a fost conceputa intr-un mod diferit fata de cele din anii precedenti, nu in ideea de a comemora victimele Revolutiei, ci pentru a evidentia beneficiile castigate in cei 20 de ani care au urmat.
Astfel, “Sarbatoarea libertatii” va debuta luni dimineata, 14 decembrie a.c., la ora 10.30, in Sala Pasilor Pierduti, cu vernisajul “Expozitiei libertatii”: “Ne-am gandit sa facem o expozitie in care sa fie prezente lucruri care astazi pot parea banale, care sunt la indemana oricui, dar care inainte erau foarte greu de obtinut. De exemplu, ce sarbatoare mare era cand iti cumparai o pereche de blugi, iar astazi ai toate modelele la care te poti gandi”, a spus Madalina Cocea, responsabil de promovare si relatia cu presa al UAIC.
La expozitie au contribuit Ioana Avadani, Costi Rogozanu, Eugen Istodor, Emil Brumaru, Ion Caramitru, Lucian Mandruta si alte personalitati sau lideri de opinie de dupa 1990. Acestia au trimis fie o butelie, fie carti “occidentale”, cafea sau alte lucruri care acum par firesti, dar care au o poveste in spate ce dateaza de pe timpul lui Ceausescu. Tot in cadrul acestei expozitii, va exista un “colt al libertatii de exprimare”, o platforma in care fiecare va fi liber sa vorbeasca despre orice. “In felul acesta sarbatorim cel mai mare drept dobandit, si anume cel de a gandi si a spune ce credem. Dreptul la libera exprimare”, a adaugat Madalina Cocea. Expozitia va putea fi vizitata pe parcursul celor doua zile de evenimente, iar intrarea va fi libera.
In aceeasi zi, de la ora 11.00, scriitorul Gabriel Liiceanu va sustine o conferinta in Aula Magna "Mihai Eminescu" a UAIC. Acesta va vorbi in calitate de fondator al Editurii Humanitas, prima editura romaneasca care a tiparit carti interzise in timpul regimului comunist. Subiectul principal al conferintei intitulate “Cum patrunde spiritul in lume?” va fi libertatea de informare, unul dintre cele mai importante drepturi cistigate dupa decembrie 1989.
Marti, 15 noiembrie, de la ora 11.00, Sala Senat a UAIC va gazdui dezbaterea “Pretul libertatii”, la care sint invitati studenti si profesori deopotriva. Acestia vor afla chiar de la fostii disidenti, printre care Stefan Prutianu, Cassian Maria Spiridon, Luca Pitu, Vasile Vicol si Ionel Sacaleanu, insemnatatea libertatii si a rezistentei la sistemul opresiv inainte de 1989.
“Sarbatoarea libertatii” se va incheia cu o proiectie special destinata studentilor, documentarul “Nascuti la comanda. Decreteii” din 2004, in regia lui Florin Iepan. Filmul vorbeste despre soarta femeii in societatea comunista si despre Decretul 770, prin care regimul lui Ceausescu interzicea avortul. Proiectia va avea loc in Aula Magna “Mihai Eminescu”, marti, 15 decembrie, de la ora 18.00. / Alex Varninschi
Niciun comentariu