(GENERAL, 17.00) – MEDICINA – ZILELE UNIVERSITATI – FESTIVITATE / Universitatea de Medicina din Iasi a sarbatorit astazi in cadrul unei manifestari festive aniversarea a 130 de ani.

(CUZANET, Iasi, 23 octombrie) – Astazi, 2 decembrie a.c., a avut loc festivitatea de aniversare a 130 de ani de la infiintarea Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF) Iasi. Invitati la eveniment au fost prof. univ. dr. Horia Teodorescu, prorectorul Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” (UTI), prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte “George Enescu” (UAGE), prof. univ. dr. Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV),Vladimir Hotineanu ministrul Sanatatii din Republica Moldova, prof. univ. dr. Emil Ceban, prorectorul Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie "Nicolae Testemitanu" din Chisinau (Rep.Moldova), prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) Iasi si Romeo Olteanu, viceprimarul Iasului, care l-a inlocuit pe primarul Nichita, absent din motive personale.

Evenimentul a debutat cu discursul prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul institutiei, care a pus in discutie problematica medicinei de astazi, “bazata pe incompetenta si insolitudine”. Acesta a afirmat  ca “ medicina nu este o profesie ci este o misiune, iar de aceea cetatea trebuie sa fie o bariera impotriva incompetentei si insolitudinii studentilor de astazi”. Printre problemele actuale acesta a enumerat si “managementul deficitar din invatatamintul superior, afirmand ca  „institutia nu trebuie sa devina o fabrica de forta de munca”. Discursul rectorului s-a incheiat prin a nuanta ca „un popor, o tara se afirma doar prin inteligenta si competenta”.

Prof. univ. dr. Dana Baran a prezentat un scurt istoric al institutiei, mentionand ca ”medicina ieseana si-a facut onoare prin orientarea sistemic progresista si materialista a cercetarii, inca de la inceputurile invatamantului medical superior. Astazi Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi este un for didactic pentru ca participa la diverse programe si diverse proiecte internationale”. Citand din discursul lui Victor Babes aceasta a oferit publicului si o perspectiva patirotica asupra contributiei UMF la formarea in domeniul medical a tinerilor  „Este un act de cel mai pur patriotism daca tineretul medical a luat sub scutul sau adevarata stiinta din aceasta tara, nu dupa stiinta germana sau franceza transplantata, cu mai mult sau mai putin succes, dar prin ceea ce romanii au creat nepieritor in tara lor si pentru ca lumea civilizata le va fi recunoscatoare candva”. In finalul scurtului istoric, rectorul UMF a tinut sa precizeze ca universitatea s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, amintind faptul ca in prezent la UMF Iasi studiaza tineri din 46 de tari ale lumii.

Universitatile sunt "singurul brand al Iasului"

In a doua parte a evenimentului, ministrul Sanatatii din Rep. Moldova, Valdimir Hotineanu a vorbit despre Iasi ca fiind „o stea polara pentru tinerii din Rep. Moldova”. Acesta s-a referit si la „cortina de fier de dinainte de `90” si de ”caldura frateasca care a fost pastrata dintotdeauna intre cetatenii din Rep. Modova si ieseni”. Ministrul a vorbit despre universitatile din Iasi ca fiind „singurul brand al Iasului”, dar si despre valoarea invatamatului iesean, dand exemplul prim-ministrului basarabean, Vlad Filat, care a absovit Facultatea de  Medicina la Iasi. In finalul discursului a vorbit despre posibila unire dintre Romania si Republica Moldova, exprimandu-si convingerea ca atunci „Cand ne vom intalni in UE, vom fi o tara unita”. Profesorul Emil Ceban, prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Chisinau a subliniat ideea ministrului insistand pe ideea ca „Iasul este vis si speranta pentru moldoveni. Ne mandrim de faptul ca avem o limba si o traditie comuna”. In final, a urmat discursul viceprimarului Iasului, Romeo Olteanu care a amintit faptul ca „Iasul este o capitala a educatiei” si a catalogat UMF-ul ca fiind „o emblema a universitatilor din Iasi”.

In cadrul manifestarii au luat cuvantul si toti reprezentatii celorlate universitati de stat iesene. Prof. dr. Vasile Isan a vorbit despre istoria comuna a UMF si UAIC, Viorel Munteanu s-a referit la  „protocolul bilateral cu profesori dintre cele doua universitati, care se facea in trecut” .

In ultima parte a festivitatii, au fost decorati 13 profesori cu titlul de „Profesor Emerit” si au fost acordate 13 diplome de merit studentilor meritorii. Profesorii care au primit distinctii sunt: prof. univ. dr. Ostin Mungiu, prof. univ. dr. Valeriu Rusu, prof. univ. dr. Gabriel Ungureanu, prof .univ. dr. Cristian Dragomir, prof. univ. dr. Eusebie Zabranca si prof. univ. dr. Mircea Covic, de la Facultatea de Medicina Genarala,  prof. univ. dr. Stefan Lacatusu si prof. univ. dr. Radu Vatman de la Medicina Denatara. De asemenea au fost  premiati si  prof. univ. dr.Ursula Stanescu, prof. univ. dr. Vasile Dorneanu,  prof. univ. dr. Mircea David Pavelescu si prof. univ. dr. Lazar Ioan Mihai, de la Facultatea de Farmacie, iar de la Bioinginerie Medicala a fost premiat doar prof. univ. dr. Constantin Uglea. In final s-a acordat si o diploma de excelenta sefului de lucrari dr. Mihai Danciu.

De asemenea, spre finalul manifestarii a fost inaugurat si proiectul privind platforma de e-learning, un proiect in valoare de 1,5 milioane euro, finantat in proportie de 98% de Uniunea Europeana si de Guvernul Romaniei. Acesta urmeaza sa fie implementat anul viitor pana la 1 septembrie 2010, iar beneficiarii vor fi toti studentii, masteranzii, doctoranzii, inclusiv cadrele didactice si parintii studentilor. Potrivit rectorului UMF, prof. univ. dr. Vasile Astarstoae „prin acest proiect la UMF se va impune asa-numitul invatamant agresiv”.
 
Evenimentul de astazi a marcat deschiderea festiva a „Zilelor Universitatii”, care se vor incheia pe 5 decembrie a.c. / Leonas Vezeteu