(GENERAL, 16.00) "CUZA" – LANSARE – ACADEMICIENI / Lansarea a doua dintre dictionarale din seria LEXICON a Universitatii "Cuza" a adunat laolalta membrii Academiei Romane.
(CUZANET, Iasi, 13 noiembrie) – Joi, 12 noiembrie a.c., in Sala Senat a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) au fost lansate primele doua volume din Colectia Dictionarele Editurii Universitatii (DEU), din seria LEXICON: “Dictionarul Limbajului poetic Eminescian” si “150 de ani de lexicografie”. Evenimentul care a inceput de la ora 17.00 a fost moderat de prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul institutiei si i-a avut ca invitati pe academicienii Razvan Theodorescu si Alexandru Zub, prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector pe cercetare stiintifica si studii doctorale, prof. univ. dr. Vasile Corcris, directorul Departamentului pentru Domeniul Socio-Uman, prof. univ. dr. Andrei Hoisie, directorul Editurii Universitatii si prof. univ. dr. Laurentiu Soitu, directorul Programului “Dictionare & Enciclopedii”.
"Academia s-a nascut din nevoia unui dictionar"
Discursul de debut al rectorului Vasile Isan a amintit ca "incercam sa prefatam evenimentul din 2010 (n.r. 150 de ani de la infiintarea UAIC)”. In fata unui public format cu precadere din membri ai Academiei Romane, profesorul a sustinut ca acest inceput este unul modest, care arata ca "aici, la Iasi, se intemeiaza o intreprindere culturala” si ca vine in intimpinarea unor dificultati cu care se confrunta domeniul cercetarii. “A existat mereu un fel de lamento care arata ca pe masa unui doctor nu se afla instumentele de care are nevoie in activitatea de cercetare, adica dictionare si encilopedii complexe. Noi, impreuna cu domnul Soitu care a coordonat acest inceput, incercam sa demonstram ca nu este tocmai asa”.
Prelegerea a fost continuata de acad. Razvan Theodorescu, care a afirmat inca odata ca se simte onorat de fiecare data cind este invitat sa participle la o manifestare a Iasului, “cel mai drag oras mie”. Timp de aproximativ 15 minute acesta a prezentat istoria culturii capitalei Moldovei, afirmind ca “ma uimeste cind lumea se intreaba daca aici mai exista cultura. Aici exista o deschidere pe care eu nu am intilnit-o la Universitatea care m-a format, din Bucuresti”. Concluzia discursului a fost una continuata de prof. univ. dr. Laurentiu Soitu: “Academia s-a nascut din nevoia unui dictionar”.
"O carte este ca dragostea, cu de-a sila nu se poate"
Sotia acad. Dumitru Irimia, coordonatorul uneia dintre lucrarile lansate, “Dictionarul limbajului poetic eminescian”, i-a amintit rectorului ca “ultima dorinta a sotului meu a fost ca toate cartile din biblioteca lui sa vina aici, la «Cuza» si cu aceasta ocazie va rog sa ma ajutati sa aducem toate materialele aici, cit mai curind”. Aplauzele s-au oprit cind invitat la microfon a fost acad. Valeriu Cotea, descris de rectorul UAIC ca fiind un “spiridus al culturii”. Acesta si-a inceput discursul cu evocarea unei amintiri din copilarie: “nu intelegeam de ce mi se spune ca «daca vrei sa mininci o piine alba, mare, frumoasa, trebuie sa inveti carte»”. Academicianul a reusit sa stirneasca risul, spunind ca “o carte este ca dragostea. Cu de-a sila nu se poate”.
Evenimentul s-a incheiat cu anuntarea celor doua dictionare ce urmeaza sa fie lansat anul viitor: “unul tot despre opera lui Eminescu” si “Enciclopedia Ideilor Medievale ale Europei Moderne”, aceasta din urma fiind aplaudata de acad. Theodorescu.
Dupa aproape o ora si jumatate atmosfera s-a destins in fata Salii Senat unde discutiile s-au continuat la un pahar de vin alb. / Adriana Zavoi
Niciun comentariu