(GENERAL, 12.00) „CUZA” – CONFERINTA – NANOTEHNOLOGIE / Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” gazduieste prima conferinta din Romania pe tema nanotehnologiei.
(CUZANET, Iasi, 30 mai) – In perioada 2-5 iunie, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) se va desfasura prima editie a conferintei anuale pe tema nanotehnologiei, numita “NanoRomania”. Evenimentul este rezultatul unei colaborari intre UAIC si Fundatia Nationala pentru Stiinta (NSF) din Statele Unite ale Americii. Scopul organizatorilor este de transforma conferinta in cel mai amplu eveniment din acest domeniu in regiunea Europei de Est, prin abordarea subiectelor legate de oportunitatile si provocarile inovatiilor din tehnologia nano.
“Este magulitor si onorabil faptul ca prima editie se va desfasura la universitatea noastra. Desi exista preocupari de acest gen la mai multe universitati din Romania, o discutie sistematica si organizata pe aceasta tema nu a avut loc inca. Se va incerca o clarificare in cercetarea din acest domeniu in Romania, cu sprijinul Fundatiei Nationale pentru Stiinta din SUA”, a explicat rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan (foto).

Conferinta se va desfasura pe trei sectiuni: Energie, Nano-Bio si Nano- Electronica, iar sedintele vor incepe marti, 2 iunie, la ora 14.00, in Aula Magna „Mihai Eminescu”. Citeva dintre subiectele care vor fi abordate sint: nonatehnologia pentru energie, nanotoxicologia predictiva, nanotehnoloia ecologica, masuratori si caracterizari la scala nano.
La eveniment vor participa peste 20 de cercetatori si oameni de stiinta din domeniul cercetarii nano din SUA, printre care  dr. Dr. Mihail Roco, consilier superior al NSF in domeniul nanotehnologiei si dr. Luis Echegoven, director al Departamentului de Chimie al NSF, precum si alti cercetatori, academicieni si lideri din industrie. Din partea UAIC, sedintele vor fi coordonate de Prorectorul pe Cercetare si Inovare, prof. univ. dr. Gheorghe Popa,  directorul Centrului „Applied research in Physics and Advanced Technologies” (CARPATH),  prof. univ. dr. Alexandru Stancu, precum si prof. univ. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizica din cadrul UAIC.
Din comitetul de organizare fac parte prof. univ. dr. Alexandru Stancu, dr.James J. Hickman, profesor de chimie, inginerie electrica si stiinte biomedicale la Universitatea din Florida (UCF), dr. Nicoleta Sorloacia-Hickman, profesor asistent la Centrul de Energie Solara si la Centrul de Nanotehnologie din cadrul UCF si dr. Jeffrey M. Anderson, director asociat la acelasi centru.
Site-ul oficial al evenimentului este http://www.nanoscience.ucf.edu/workshop/acasa.html. / Lina Vdovii