(LIFE, 8.00) CENTRUL CULTURAL FRANCEZ – SEMINAR – JURNALISM / Dezbatere pe tema relatiei dintre jurnalismul cultural si relatiile publice din mediul cultural in a doua zi a Seminarului de Jurnalism de la Centrul Cultural Francez.
(CUZANET, Iasi,16 mai) – Ieri, de la ora 15.00, in sala „Benjamin Fondane” a Centrului Cultural Francez (CCF) din Iasi s-a discutat despre relatiile care se stabilesc intre jurnalismul cultural si activitatea de relatii publice din mediul cultural. Era a doua zi a Seminarului de Jurnalism, iar de la masa rotunda au raspuns intrebarilor pe aceasta tema conf. univ. dr. Dan Stoica (moderator), de la Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza’), prof. univ. dr. Daniel Condurache, Daniela Cujba (responsabil departamentul de comunicare al CCF), Claudia Fitoschi (redactor promovare la Editura Polirom din Iasi), scriitorul Florin Lazarescu si jurnalistul Constantin Vica. Discutiile au pornit de la un citat din Eugenio Coseriu: “Opera, ca sa fie opera, trebuie sa fecundeze memoria culturala”. In cadrul acestei discutii, prof univ. dr.  Daniel Condurache afirma ca avem o  „presa schiloada” ce nu reflecta evenimentele culturale, iar un jurnalism cultural nu se poate face, pentru ca in timpul anului universitar nu exista cursuri de specialitate (muzica, teatru, dans, pictura etc.) care sa-i perfectioneze pe viitorii jurnalisti in domeniul cultural. Studentii care au participat la aceste dezbateri s-au plans ca  nu sunt suficient de informati in ceea ce priveste evenimentele culturale. Cauzele problemei au fost insa cautate si printr-o intoarcere la ceea ce se intimpla in timpul scolarizarii anterioare facultatii, liceului sau chiar scolii generale. S-a constat ca profesorii nu-i mai duc pe elevi la teatru, atit pentru ca nu-si mai pot da seama cit de adecvat e continutul unei reprezentatii pentru virsta elevilor, cit si pentru ca biletele la un spectacol de teatru cu actori din Bucuresti au preturi prohibitive: „Cu 60 de lei eu traiesc doua zile in Iasi, nu-mi pemit sa dau atat de multi bani pe un bilet la teatru, chiar daca imi place Maia Morgenstern” s-a plins o studenta din sala. Cu toate acestea, lipsa contactului cu viata culturala din Iasi nu se datoreaza numai unei lipse de informare, pentru ca, in anumite zone, informatia culturala circula: „De exemplu, domnul Cireasa merge mereu la toate evenimentele culturale, el cum afla si ceilalti nu? Explicatia este ca voi nu sunteti interesati, nu ca nu sunteti suficient de informati ”, le-a reprosat scriitorul Florin Lazarescu studentilor din sala.
Masa rotunda s-a incheiat pesimist: de fapt, jurnalismul cultural nu mai e vandabil pentru ca publicul s-a orientat spre altceva: citeste tabloide si vizioneaza emisiuni de divertisment. Solutia ironica a prof. univ. dr. Daniel Condurache revenea la acelasi liceu care a incetat sa formeze oameni: sa darimam liceele si sa construim altele noi, capabile de a incuraja si insufla pasiunea pentru cultura si arta.
A doua zi a seminarului s-a incheiat cu un concert cameral sustinut de cvartetul Giocoso, de la ora 18.00, la sala „Benjamin Fondane”. / Ioana Vieriu, Raluca Codru