(GENERAL, 18.00) POLITEHNICA – CONSTRUCTII DE MASINI – INTERVIU / “Prin modul de sustinere a examenului de bacalaureat de astazi ne mintim singuri †– interviu cu decanul Facultatii de Constructii si Management Industrial, prof. univ. dr. Gheorghe Nagit.
(CUZANET, Iasi, 30 aprilie) – Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial (TCM) de la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi†din Iasi este una dintre cele mai cautate institutii de invatamint spre care tinerii se indreapta tinerii interesati de continuarea studiilor de profil tehnic. De asemenea, TCM scoate absolventi cautati de firmele interesate in recrutarea personalului. Despre noile generatii de studenti, ofertele de studiu si locurile de munca inca existente pe piata, am discutat cu decanul facultatii, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Nagit.
Reporter: Cum sint studentii de astazi fata de cei pe care i-ati intilnit in amfiteatre imediat dupa 1989?
Gheorghe Nagit: Studentul din acea perioada venea cu o alta structura din liceu. E greu de facut comparatie. Nu pot spune ca era mai bine sau mai rau. Sistemul de invatamant s-a stricat undeva, incepand cu clasa a V-a. Atunci studentul venea in facultate cu o alta mentalitate. Acea perioada era lipsita de tentatii.
R: Schimbul de generatii a dus la schimbari si in maniera de a preda a cadrelor didactice…
G.N.: Metodele de predare s-au schimbat, insa nu orice schimbare e o schimbare in bine. Acum se foloseste ca metoda de predare prezentarea cu videoproiectorul. Daca ai doua idei pe pagina proiectata nu inseamna ca tii un curs bun pe care sa-l inteleaga studentii. Depinde de profesor, in cazul metodei conteaza cine o aplica. In tehnica lucram cu desene si, daca nu faci o demostratie pe care sa o si explici, degeaba. Studentii nu vor intelege.
“Lipsesc studentii care sa aiba o baza din liceuâ€
R: Spre ce se indreapta invatamintul superior?
G.N.: Sistemul de invatamant se va schimba, insa ar fi bine daca schimbarea ar porni de undeva de jos, incepand cu sistemul de admitere. Bacalaureatul nu trebuie sa fie un sistem de a vana note mari, ci trebuie sa incununeze finalizarea unui liceu si competentele dobantite pe parcursul a patru ani. Bacalaureatul trebuie reformat, iar facultatile trebuie sa dea concurs de admitere pe baza de examen. Prin modul de sustinere a examenului de bacalaureat de astazi ne mintim singuri.
R: Ati constatat asta chiar printre studentii dvs. Ce lipseste, de exemplu, la facultatea pe care o conduceti?
G.N.: Facultatii ii lipsesc acei studenti care sa aiba o baza din liceu, acei studenti care sunt inclinati spre tehnica, au facut tehnica si care aleg din diverse motive profile umaniste.
R: De ce?
G.N.: Sunt absolventi de liceu care au inclinatii tehnice insa aleg profilul uman pentru ca li se pare a fi mai usor si a orientarii profesionale gresite din liceu. Mai este si diferenta dintre anii de studii la profilele umane se fac trei ani pe cand la cele tehnice patru. La profilul tehnic pare a fi mai dificil din cauza proiectelor si a laboratoarelor.
R: Totusi, facultatea atrage prin piata locurilor de munca, foarte multi studenti fiind recrutati de firme de profil tehnic dupa absolvire. A afectat criza financiara aceasta situare buna?
G.N.: In acest moment criza afecteaza aproape orice domeniu. La facultatea noastra cred ca vor scadea cererile de angajere pentru absolventi. Daca anul trecut erau cereri peste 150% , in acest an speram ca circa 90% dintre studenti sa poata ocupa un loc de munca in domeniu absolvit si asta in situatia in care avem doua generatii si cei cu studii de patru ani dar si cei cu cinci ani. / Alexandra-Catalina Stefanescu
Niciun comentariu