(GENERAL, 8.00) ARACIS – UNIVERSITATI CURATE / Topul Integritatii Universitatilor de Stat din Romania este contestat de ARACIS si Ministerul Educatiei.
(CUZANET, Iasi, 27 aprilie) – Membrii Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS) nu sint de acord cu rezultatele si concluziile Raportului Coalitiei pentru Universitati Curate (CUC) si cu Topul integritatii universitatilor, intocmit pe baza concluziilor acestuia. Intr-un comunicat de presa dat publicitatii saptamina trecuta, acestia considera topul drept unul discriminatoriu, caracterizat de inconsistenta metodologica. De asemenea, ARACIS solicita membrilor CUC publicarea metodelor de evaluare a institutiilor, precum si a listei nominale cu evaluatorii implicati in proiect, argumentind ca evaluarea transparentei unei institutii de invatamint superior ar trebui efectuata in baza unei metodologii riguroase. „Avem in plan sa facem o evaluare care sa corespunda mai indeaproape standardelor europene. Avem un proiect finantat din fonduri structurale in acest sens. Vom analiza folosind elemente concrete, in colaborare cu ministerul (n.r. MECI), dar si cu echipe din strainatate”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ioan Curtu, presedintele ARACIS.
In plus, in opinia membrilor ARACIS, in clasament ar fi trebuit incluse si universitatile private acreditate din Romania, nu doar institutiile de stat. Presedintele ARACIS mai sustine ca in mod intentionat membrii CUC nu au evaluat si universitatile particulare acreditate: „Asa au fost platiti. Sa luam de exemplu cazul Universitatii «Danubius» din Galati, unde tatal este rector, iar baiatul prorector. Pai, acesta nu-i nepotism?”, a spus profesorul.
Si ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, contesta atit rezultatul clasamentului, cit si competentele celor care l-au realizat. Aceasta afirma ca membrii CUC au facut analiza „de capul lor”. „Trebuiau folosite criterii general acceptate in spatiul universitar european. Consider evaluarea ca fiind una superficiala, pare mai degraba o sanctiune neprofesionista a universitatilor de stat. Mai mult, eu as fi curioasa sa aflu cine a finantat acest proiect”, a declarat Ecaterina Andronescu.
De cealalta parte a baricadei, Andra Dusu, coordonator de proiect in cadrul CUC, sustine ca ea si echipa nu a urmarit sa faca o evaluare dupa criteriile ARACIS, apreciind ca una efectuata de societatea civila este independenta si mai obiectiva. „Criteriile pe care s-a bazat evaluarea au fost de transparenta si integritate, nu si de calitate. Nu se pot compara evaluarile”, explica Andra Dusu. Aceasta mai sustine ca lista cu evaluatori si metodologia aplicata au fost facute publice din octombrie 2008. „Daca cei de la ARACIS ar fi citit atent, ar fi vazut asta”, a adaugat coordonatorul.
Cezar Mihai Haj, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, asociatie membra CUC, sustine ca universitatile private nu au fost luate in calcul, intrucit proiectul este intocmit in baza Legii 544 din 12 octombrie 2001, cu privire la liberul acces la informatiile de interes public. „Din moment ce universitatile private sint finantate din fonduri private, acestea nu sint obligate sa respecte aceasta lege, precum sint obligate universitatile publice”, a declarat presedintele ANOSR.
Rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), institutie ce a obtinut locul al treilea in top, prof. univ. dr. Vasile Isan, trece de partea Coalitiei, sustinind ca opinia ARACIS-ului nu este cea mai avizata. „Sa nu uitam, ARACIS este o organizatie numita pe criterii politice, iar membrii acesteia nu sint mai competenti decit membrii organizatiilor constituite pe societati civile. In aceasta polemica de opinii, eu sint de partea societatii academice civile din Romania”, a precizat rectorul UAIC.
Coalitia pentru Universitati Curate este infiintata de Societatea Academica din Romania, al carei presedinte este Alina Mungiu Pippidi, si alte 13 asociatii si societati civile din Romania. In Topul Integritatii, facut public luni, 13 aprilie, inaintea UAIC s-au clasat Universitatea de Medicina „Targu Mures” si Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj. / Ioan Stoleru, Lina Vdovii