(GENERAL, 19.00) DOCTORANZI – CONTRIBUTII / Doctoranzii neangajati isi dau jumatate din bursa pentru contributiile la stat.
(CUZANET, Iasi, 29 martie) – Din ianuarie 2009, doctoranzii bursieri trecuti de 26 de ani nu mai primesc contributiile universitatilor pentru plata asigurarilor sociale de stat, de sanatate, pentru somaj ori accidente de munca si boli profesionale. Asta inseamna ca un doctorand bursier neangajat trebuie sa plateasca integral toate darile catre stat. In cazul asigurarii de sanatate, suma se ridica de la 51 la 100 de lei, iar in cazul CAS, de la 89 de lei la 168 de lei. Adunate, contributiile ajung la aproape 400 de lei pe luna in conditiile in care bursele pe care le primesc sint de doar 800 de lei / luna.
Schimbarea a venit in urma Hotaririi de Guvern (HG) 1717/2008, care a fost emisa pentru a rezolva necooncordantele cu legislatia europeana privind asigurarile sociale si de sanatate, statul roman avind probleme in a contracta fonduri POS DRU. Altfel spus, fara aceasta modificare Romania nu ar fi putut accesa fonduri din care sa achite bursele doctorale de 1.850 de lei / luna, finantate de Uniunea Europeana si care au fost introduse din 2008 – 2009. Cu alte cuvinte, pentru noii bursieri de 1.850 de lei au fost sacrificati cei vechi care nu primeau mai mult de 800 de lei lunar.

Explicatii legislative

In decembrie 2008, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a abrogat alineatul 2 al articolului 23 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat. Prin urmare, universitatile, ca Institutii Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), nu mai pot plati contributiile doctoranzilor pentru asigurarile mentionate mai sus. Aceia care sint angajati la universitati pe posturi de asistenti sau preparatori au contract de munca si contributiile lor sint platite de angajator, insa problema apare la doctoranzii al caror singur venit este bursa de doctorat. „Nu sint multi care-si platesc contributille, acestea fiind mari pentru un bursier care primeste 788 de lei. Majoritatea celor din facultatea mea au renuntat la aceste contributii. Toti cei care au venit la mine mi-au spus ca nimeni nu si-a platit nici o contributie. O parte dintre ei sint angajati pe diferite contracte de cercetare, si-au mai platit de acolo, dar nu toata lumea e inscrisa in astfel de programe. Si acum cercetarea a cam picat. Eu m-am interesat sa-mi platesc contributiile si de-abia de luna asta am inceput plata. Insa Casa de Pensii si directiile judetene ce tin de Ministerul Muncii mi-au spus ca nu beneficiem nici macar de aceleasi facilitati ca un angajat obisnuit, cum ar fi indemnizatia de cresterea copilului sau toate serviciile medicale”, a declarat Roxana Popa, reprezentant al doctoranzilor de la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (UTI).

Solutii interne si… de la centru

Conducerea UTI a incercat sa atraga atentia autoritatilor centrale in privinta acestei probleme. „Am facut o adresa in ianuarie catre o lista intreaga de organisme, Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, Organismul Intermediar, Autoritatea de Management, Directia Generala a Finantelor Publice si asa mai departe in care le-am spus ca acesti doctoranzi, in conformitate cu articolul 23/2 abrogat nu mai trebuie sa le platim contributii, dar, pe de alta parte, ei beneficiaza de alte drepturi si obligatii ce revin salariatului. Neconcordanta este ca noi doar le recunoastem vechimea in munca, dar nu platim nici un fel de asigurari pentru ei”, a explicat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector responsabil de cercetarea stiintifica la UTI. Raspunsuri au venit doar de la Ministerul Muncii si de la ANAF, ambele neconcludente.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, intentioneaza sa solutioneze problema in cursul lunii aprilie. Aceasta declara ca sesizari au venit de la toate universitatile din tara si, mai departe, a explicat ca, potrivit legislatiei europene, doctoranzii au statut de studenti, iar in conformitate si cu legislatia romaneasca acestia nu trebuie sa plateasca contributiile catre stat. „Conform Legii 19, Legea Pensiilor, doctoranzilor li se recunoaste vechimea in munca, dar nu trebuie sa achite contributii catre stat, avind tot statut de studenti. M-am consultat cu domnul Pricopie, consilierul meu, si vom trimite, speram in urmatoarea saptamina, un document care sa rezolve aceasta problema”, a declarat Ecaterina Andronescu, Ministrul Educatiei.
 


***
Desi problema urmeaza a fi solutionata, doctoranzii care au reusit sa sacrifice jumatate de bursa pentru a-si plati contributiile se intreaba acum daca Guvernul urmeaza sa le returneze retroactiv banii dati dintr-o incurcatura intre legi. / Ioan Stoleru