(GENERAL, 17.00) UMF – STUDENTI – EXMATRICULARI / Aproape 300 de studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie au fost exmatriculati.
(CUZANET, Iasi, 16 decembrie) – In urma Biroului Senat din data de 15 decembrie a.c., 296 de studenti au fost exmatriculati de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi (UMF). Acestia au avut mai mult de 15 credite restante, nu s-au inscris in anul complementar si nici nu si-au inghetat anul pina in data de 8 decembrie, data limita. 237 dintre acestia sint de la Facultatea de Medicina Generala, 25 de la Facultatea de Medicina Dentara, si cite 17 de la Facultatea de Farmacie si Facultatea de Bioinginerie Medicala.
„Nu mi se pare un numar mare, dat fiind ca avem in total 7300 de studenti. Acesti studenti trebuie sa stie ca facultatea nu este obligatorie. Am devenit mai exigenti pentru ca nu vrem sa mai scoatem medici de mina a doua, ci medici competitivi”, a declarat  prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF.

143 dintre studentii Facultatii de Medicina Generala care au fost exmatriculati se afla in proces cu UMF inca din luna octombrie. „Daca acestia vor castiga, vom pune in aplicare hotarirea judecatoreasca, insa sansele lor sint tot atitea cite am eu sa devin Presedintele Americii. Noi am respectat legea si regulamentul”, a mai adaugat rectorul.
Studentii exmatriculati se pot inscrie in anul universitar 2009-2010, tot in anul complementar. „Acesti studenti au crezut ca e o gluma si ca noi vom ceda. Au depus cereri sa se inscrie in anul complementar, acum, cind noi sintem la sfirsitul primului semestru si jumatate din materie a fost parcursa. Nu am acceptat nici o cerere. In acest fel au pierdut degeaba nu un an, ci doi”, a declarat conf. dr. Ileana Cojocariu, purtatorul de cuvint al UMF.
La inceputul anului universitar, peste 800 de studenti medicinisti se aflau in situatia de repetentie. Conform Regulamentului de Studii Universitare al UMF, art. 2.9 (b), „Promovarea de la un an la altul se poate face cu cel mult 15 credite restante din anul precedent si nici un credit restant din anii anteriori”. Daca pina acum regulamentul nu a fost respectat, noua conducere a UMF, instalata in martie 2007, a decis ca pragul de 15 credite sa fie aplicat. Solutia propusa de UMF a fost anul instituirea unui an complementar, insa aceasta nu le-a fost pe plac restantierilor, deoarece pierdeau un an din viata si trebuiau sa plateasca din nou taxele de scolariazare, 3.800 de lei/an. Doar 15% dintre studentii aflati in aceasta situatie si-au depus cererile de inscriere in anul complementar. / Laura Baban, Mihaela Bucur