Ieri, 11 noiembrie a.c, la ora 16:00, in Galeria de Arta „Labirint” a Casei de Cultura „Mihai Ursachi” a avut loc vernisajul expozitiei intitulat „Memoria amintirilor” a fotografului Ioan Matei Agapi. La eveniment, au luat prof.univ.dr. Doru Tompea, prof.univ.dr. Constantin Parascan si directorul Casei de Cultura „Mihai Ursachi”, Adi Cristi, iar discutia s-a axat in principal pe mesajul transmis de catre fotografiile realizate de Ioan Matei Agapi in perioada 1965-1989.
Discursul introductiv a fost sustinut de directorul Casei de Cultura, Adi Cristi, care a precizat ca, acest vernisaj este o invitatie la cunoastere. „Ioan Matei Agapi isi ia locul in proiectul Casei de Cultura a Municipiului Iasi, Mihai Ursachi, proiect ce isi propune sa redescopere si sa faca vizibile valorile culturale ale acestui oras care, are ambitia de a deveni in 2021, Capitala Culturala Europeana”, a spus directorul Casei de Cultura. De asemenea, acesta a explicat publicului ca pozele expuse pe holurile institutiei, sunt doar o parte din cei 64 de ani pe care Ioan Matei Agapi i-a dedicat artei fotografice, acesta descoperindu-si pasiunea in anul 1949, cand a luat pentru prima data un aparat de la tatal sau care, a fost tot fotograf. Aceasta pasiune a starnit interes si in randul fiicelor lui Ioan Agapi care, nu s-au putut indeparta de obsesia tatalui lor. „Ne aflam in fata unei dinastii a fotografiei, a artei vizuale, dinastie inceputa de tatal lui Ioan Agapi in anul 1929. S-a incapatanat de la 13 ani sa se ascunda si sa reapara din fotografie. Astazi, fotografia poate fi considerata la indemana oricui. Este o falsitate pentru ca, si in fotografie ca si in literatura, exista apanajul profesionistului. Este o expozitie de concepte”, a mai adaugat directorul Adi Cristi intr-un moment care a starnit rumoare in randul celor prezenti in sala.
Pe parcursul discutiei, Adi Cristea i-a oferit cuvantul rectorului Universitatii „Petre Andrei”, Doru Tompea care a descris perioada 1965-1989, perioada comunista transmisa si proiectata in randul expozitiei lui Ioan Matei Agapi prin intermediul imaginilor captate de la diferite demonstratii, manifestari, activitati. „Este foarte dificil sa spui ce a insemnat perioada 1965-1989. Sunt aici,cateva fotografii care marcheaza lideri ai autoritatilor locale din perioada comunista. Sa nu va surprinda ca in poze, apar fotografiile lui Marx si Engels. Asa erau demonstratiile de 1mai, Ziua Internationala a Muncii sau demonstratiile dedicate tineretului. Sunt cadre cu evenimente politice. Mihai Agapi zic eu ca este ei inconfundabil legat de istoria Iasului” a spus prof.univ.dr. Doru Tompea. Din perspectiva culturala a perioadei 1965-1989 a vorbit prof.univ.dr. Constantin Parascan care, a precizat ca scrie istoria Iasului din acea perioada pana in prezent. De asemenea, acesta a marturisit publicului prezent ca a simtit „un sarpe pe coloana vertebrala” in momentul in care a vizionat aceasta expozitie, i-a produs un soc. „Cata suferinta, cata durere, cate restrictii, cata teama, cata greata putea sa fie in vremea respectiva. Foarte multi dintre scriitorii din acea vreme, trebuiau sa faca niste compromisuri”, a mai adaugat scriitorul Constantin Parascan.
Dupa cuvintele adresate publicului de catre prof.univ.dr. Constantin Parascan, ”patriarhul fotografiei iesene” asa cum il numeste directorul Adi Cristi, a primit din partea primarului Gheorghe Nichita, o placheta in semn de recunoastere si de multumire pentru activitatea sa artistica, inclusiv pentru expozitia „Memoria Amintirilor”. Placheta i-a fost inmanata artistului de catre consilierul local, Victor Bejan. Spre finalul intalnirii, Ioan Matei Agapi a impartasit publicului cateva dintre ideile sale legate de obsesia sa, fotografia si despre filmele documentare pe care acesta le-a realizat. „Tata a fost fotograf fara sa fie fotograf. Am reusit sa primesc cel de-al doilea aparat al lui. Eu am peste 200 de aparate vechi, incepand de la 1885. In 1949, am inceput sa fac poze cu acel aparat, faceam cu o mare bucurie. Nu prea ieseam din zona casei cu acel aparat, destul de greu capatam banii pentru filme. Mi-a placut atat de mult un film sovietic incat m-a convins ca trebuie sa ma fac operator de film. Am vrut sa fac animatii de matematica. M-am pomenit in 1968 la Iasi, predam la studenti fotografie si film”, a precizat artistul Ioan Agapi. La finalul intalnirii, fiica artistului Ruxandra Agapi, fiind atrasa de aceasta obsesie mostenita din familie, a realizat un film documentar despre viata acestuia, film care a starnit ropote de apaluze in randul publicului. „Patriarhul fotografiei” a marturisit ca a fost pentru prima data cand a vazut pelicula. La eveniment au participat peste 60 de persoane iar intalnirea a durat aproximativ doua ore, timp in care Ioan Matei Agapi a fost rugat si incurajat sa mai organizeze astfel de expozitii.
Niciun comentariu