In cadrul zilelor FILIT, Laureatul premiului Goncourt, Francois Weyergans si jurnalistul Cristian Tudor Popescu, au dat aseara intalnire publicului la Teatrul National „Vasile Alecsandri”. Gazda evenimentului a fost Catalin Sava de la Televiziunea romana, iar discutia s-a axat in cea mai mare parte pe actul creatiei, pe cinematografie, pe scris si pe scriitori.

Pentru inceput, gazda dezbaterii a prezentat publicului, cateva particularitati ale celor doi invitati iar dupa, s-a pus accent pe subiectul actului creativ si pe tema destinului.”Devenim ceea ce trebuie sa fim. Prima mea dorinta a fost sa fiu Papa si mi-am dat seama ca era foarte greu si am hotarat sa renunt la aceasta idee. Dupa accea, am vrut sa merg pe luna, dar am renuntat si la asta. Tatal meu, scria si el. Prima mea compunere a fost o carte postala catre bunica. M-a mai interesat si opera. Sa fie oare un destin aici? Cu siguranta”, a declarat scriitorul Francois Weyergans. De ideea destinului a fost intrebat si Cristian Tudor Popescu care, a precizat ca a ajuns sa creada in acesta: „N-am visat niciodata sa fiu gazetar, n-am avut aceasta vocatie nici macar diagonala, cum spunea Andrei Plesu. Am fost tirit de o femeie in meseria asta, la propriu, pe holurile Casei Scanteii. De ce am devenit gazetar? Pentru ca mi s-a parut imposibil sa mai stau si sa scriu cu ceaiul sau alte lichide in fata asa cum faceam inainte de ’89 ca scriitor”.

Pe parcursul dezbaterii, Catalin Sava a adus in discutie si un element care ii leaga pe cei doi invitati, respectiv cinematografia si relatia acesteia cu actul de a scrie, de a crea. „M-am facut scriitor pentru ca asta stiu cel mai bine. Si o data ce am dat la o parte meseria care nu e decat o ocupatie intelectuala. Ceea ce cinematograful mi-a adus in primul rand, este notiunea de ritm si cea de montaj. In cinematografie, daca schimbi locul unei imagini, se schimba si sensul acesteia. Si in roman deasemenea. Imaginati-va ca, de exemplu, capitolul XII devine capitolul I. Se schimba toata perspectiva”, a punctat Francois Weyergans. Legatura dintre regie si actul de a compune un roman, a mai fost explicata si de Cristian Tudor Popescu care a marturisit ca,”mi s-a intamplat sa ma aflu in fata foii de hartie in starea de a scrie literatura, nu in starea de a scrie gazetarie. Sunt diferite. Trebuie sa ai o doza de inconstienta la un moment dat ca sa poti sa scrii, de tupeu fata de tine insuti. Pana cind sa ai regia paginii, adica registrul narativ, personaje, cum conduci actiunea, ai o problema cu tine insuti. Capacitatea oricui de a se minti este uriasa”.

Dezbaterea a durat o ora si jumatate iar la sfarsitul discutiei, fiecare dintre cei doi invitati au impartasit publicului, parerea lor despre Festivalul International de Literatura si Traducere. „A fost si este pasionant. In Franta se vind 24 de milioane de carti in format de buzunar in fiecare an, asta ca sa va raspund celor care considera ca, literatura este in criza si ca nu se mai citeste, dovada si acest festival”, a declarat scriitorul originar din Franta.

Cei care nu au reusit sa ajunga la Teatrul National „Vasile Alecsandri” pentru a lua parte la dezbatere, printr-o inregistrare a Televiziunii Romane, au putut viziona intalnirea pe TVR2.