(ORASUL, 14.00) CULTE-MARTIE-SIMBOLURI/ "Zilele babelor" – traditii si simboluri de primavara
(CUZANET, Iasi, 1 martie)- Una dintre cele noua "Zile ale babelor" de la inceputul lui martie iti va arata cum iti va merge tot anul in functie de vremea din ziua respectiva.Batrinii mai spun ca, daca vremea este insorita, inseamna ca ai un suflet pur si bland si totul iti va merge bine intreg anul. Daca, din contra, vremea este friguroasa si geroasa, bate vantul sau este innorat, atunci esti o persoana rece, egoista si neplacuta celor din jur.
1 martie este in calendarul ortodox Ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia.1-9 martie, "Zilele Babelor" sau "Zilele Dochiei", este intervalul de timp in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a muri inspre renastere.Conform site-ului www.crestinortodox.ro, Dochia pastreaza amintirea Marii Zeite a Pamantului (Terra Mater), fiind identificata cu Iuno din panteonul roman sau cu Hera si Artemis din panteonul grec.Traditia Babelor este atat de veche incat alegerea babelor a devenit un subiect controversat. O metoda ar fi de a-ti alege o zi oarecare intre 1 si 9 martie. Cealalta posibilitate este data de ziua de nastere, care corespunde "babei" tale. Daca data este formata din doua cifre, acestea se insumeaza pentru a se stabili o data in intervalul "babelor".
Traditia martisorului este un obicei roman si da denumirea lunii martie, considerata ca prima luna a primaverii. La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor, zeu care personifica renasterea naturii.Snurul martisorului, respectiv culorile alb si rosu, simbolizeaza notiunea de viu. Cand venea primavara, oamenii obisnuiau sa lege de copacii funii albe si rosii, cu scopul de a alunga duhurile rele. Aceasta masura de precautie era luata pentru a preintampina orice fel de posibil dezastru care s-ar fi putut abate asupra florilor copacilor si i-ar fi putut impiedica sa rodeasca.
Batrinii din sat spun ca, dupa "babe" urmeaza zilele "mosilor", pentru ca trebuie sa aiba si ei o perioada a lor.Aceastazi corespunde sarbatorii crestin-ortodoxe a Sfintilor 40 de Mucenici, pe 9 martie./ Cristina Lotru
Niciun comentariu