(GENERAL, 17.30) ACADEMIE – MUZEUL UNIRII – LANSARE DE CARTE / Crin Antonescu prezent la lansarea unui volum dedicat liberalismului
(CUZANET,
Iasi, 26 februarie) – Astazi, la Muzeul Unirii a avut loc lansarea volumului "Liberalismul romanesc si valentele sale europene". La eveniment au participat prof.univ.dr.Liviu Antonesei, prof.univ.dr.Gheorghe Cliveti si invitat special a fost Crin Antonescu, presedintele Partidului National Liberal (PNL).

Desi evenimentul era programat sa inceapa la orele 14.00, acesta a inceput cu aproximativ o jumatate de ora mai tarziu, fapt datorat intarzaierii presedintelui PNL. Moderator al manifestarii a fost conf.univ.dr.Bogdan Maleon de la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi, care a precizat ca "un astfel de volum, prin importanta sa, prin semnificatiile sale, depaseste cadrul strict formal a unei lansari de carte. Este un volum colectiv, despre istoria liberalismului romanesc, un volum de istorie si politologie in acelasi timp, un volum care vine sa intareasca o anumita directie de cercetare care s-a infiripat in ultimii ani la Iasi, si care doreste sa reinnoade o traditie mult mai veche".
Primul care a luat cuvantul a fost prof.univ.dr.Gheorghe Cliveti, care a mentionat ca "intamplarea a facut ca de orasul Iasi si de ieseni sa fie legate inceputurile principalelor curente politologice la romani", amintind apoi istoricii si figurile politice reprezentanti orasului. Gheorghe Clieti a mai spus ca "iata, de aceea, este potrivit ca la Iasi sa se vorbeasca despre o carte referitoare la principalul curent politic care a contribuit la politica moderna". Dupa o succinta prezentare a catorva dintre capitolele volumului, Gheorghe Cliveti a tinut sa precizeze ca "aceasta carte, realizata nu intamplator ca un volum de studii, prezinta mersul si rostul liberalismului romanesc, din perspectiva valentelor europene, cum anunta titlul, dar si din perspectiva unor valente demintare, cum o demonstreaza cea mai mare parte a volumului. Volumul nu se prezinta ca unul doar de scoala istorica, ci ca o dezbatere intr-un sens mai larg, acest volum adunand contributii venind dinspre istorici, romani sau straini".

Al doilea care a luat cuvantul a fost prof.univ.dr.Liviu Antonesei, care a facut o scurta analiza a istoriei liberalismului, incepand cu perioada interbelica, aducand apoi discutia in contextul politic actual. A ridicat diverse problematici legate de doctrina liberala, printre care, de ce nu s-a reusit pregatirea populatiei in vederea realizarii reformelor, cauzele rupturilor din cadrul partidului, de ce a esuat din motive interne prima modernizare etc.

Cel care i-a succedat la cuvant lui Liviu Antonesei a fost invitatul special al evenimentului,  Crin Antonescu, presedintele PNL, care a afirmat ca "publicarea unei carti, mai ales la Iasi, este intotdeauna o sarbatoare". "Liberalismul, care e confundat cu egoismul social, este pus undeva in postura aproape a unei religii, a unei religii care ar trebui sa aiba Judecata de Apoi, acum si aici. El nu poate s-o faca, si atunci devine o tinta. Pentru ca exista saraci e de vina liberalismul, care zdrobeste egalitatea, pentru ca exista nefericire, e de vina liberalismul, pentru ca exista inechitati, discrepante, diferente, care pana la urma sunt intrinseci vietii, e de vina tot liberalismul. Daca iata o criza, si nu ma refer la mica criza a domnului Boc, ci la criza mare, financiara si economica, desigur ca atacul fundamental a fost dat inca o data pe adresa liberalismului", a punctat Crin Antonescu.

Liviu Bratescu, editorul si cercetatorul volumului, a incheiat dezbaterea prilejuita de lansarea volumui, raspunzand la intrebarea: "De ce un volum despre liberalism?". "Chiar si dupa 20 de ani, vedem in continuare ca discursurile populiste, autoritariste au o mai mare audienta decat discursurile liberale. Cred ca societatea romeasca are nevoie de un model economic si politic liberal. Pentru asta e nevoie de capacitatea noastra a tuturor de a privi in trecut, de a cunoaste trecutul si de a avedea ce s-a intamplat atunci. Nu exista foarte multe lucrari de istorie a Partidului National Liberal. Cred ca se pot numara pe degetele de la o mana. Cred ca volumul reuseste sa suplineasca aceasta lipsa a existentei unei lucrari de sinteaza asupra istoriei Partidului National Liberal", a mentionat Liviu Bratescu.

Evenimentul s-a incheiat dupa aproximativ o ora cu lansarea invitatiei de a continua dezbaterea intr-un cadru mai putin formal in incinta Muzeului Unirii. / Livia Hincu