(ORASUL, 7.00) UMF – DNA – PROCES / Magistratii au aminat ieri judecarea "Dosarului fraudei cu fonduri europene" de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" (UMF Iasi)
(CUZANET,
Iasi, 14 octombrie) – Curtea de Apel Iasi a aminat, ieri, 13 octombrie, a.c., judecarea propunerii de arestare preventiva facuta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pe numele celor trei persoane anchetate in ceea ce presa locala a numit "Dosarul fraudei cu fonduri europene" de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" (UMF Iasi). Cei trei sunt: Daniela Drugus, directorul administrativ al UMF Iasi, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicatii al UMF Iasi si Gabriel Corvin Pughin, directorul firmei Maguay. Motivul aminarii judecarii propunerii de arestare preventiva a celor trei este lipsa citarii in dosar a lui Gabriel Corvin Pughin. Propunerea de arestare preventiva se va rejudeca pe 18 octombrie a.c. Prejudiciul care ar fi fost adus UMF Iasi si calculat de anchetatori este de 6 milioane de lei. Banii ar proveni dintr-un contract pentru un proiect de e-learning atrubuit unei firme in urma unei licitatii, unde, dupa cum sustin anchetatorii, ar exista suspiciunica ar fi fost fraudata.

 

"Cei vinati sunt membrii familiei Astarastoae"
In urma cu doua zile, pe 12 octombrie, la ora 4.00, Daniela Drugus, Adrian Ciureanu si Gabriel Corvin Pughin au fost retinuti pentru 24 de ore de catre procurorii DNA. Ulterior, cei trei au fost dusi la tribunalul iasi, cu propunere de arestare. Judecatorii au decis ca Tribunalul nu este competent pentru a judeca aceasta cauza pe motiv ca Adrian Ciureanu a fost acuzat si de complicitate la conflict de interese, infractiune care atrage competenta Curtii de Apel. La iesirea din sala de judecata acesta a declarat presei doar ca este nevinovat. „Clientul meu a precizat clar ca a fost vorba despre un proiect european derulat la vedere, cu respectarea tuturor dispozitiilor legale si sub stricta supraveghere a organelor abilitate", a precizat Liviu Bran, avocatul lui Adrian Ciureanu, dupa proces. La rindul sau, avocata Maria Aldea, aparatorul Danielei Drugus a subliniat ca acuzatiile sunt aberante in conditiile in care clienta ei nu a semnat vreo dispozitie sau vreun act de plata, neavind atributii in acest sens. Avocata Agelica Enache, cea care ii apara iteresele lui Gabriel Corvin Pughin, directorul firmei Maguay din Bucuresti considera ca, "in acest dosar, cei vinati de anchetatori sunt, de fapt, membrii familiei Astarastoae (prof. Uni. Vdr. Vasile Astarastoae – n.r.) ". Pe linga sustinerea nevinovatiei la acuzatiile aduse, cei citati in dosar, prin aparatorii lor, au afirmat ca prejudiciul invocat de anchetatori – de 6,1 milioane lei – se regaseste de fapt in dotarile necesare punerii in practica a proiectului de e-learning – o sala dotata cu echipamente de ultima tehnologie cumparate si care se afla in uz.

Vasile Astarastoae, internat in spital
In ziua retinerii celor trei – Ciureanu, Drugus si Pughin – rectorul UMF, prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae s-a prezentat in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon". Vasile Astarastoae a fost evaluat mai intii de medicii de la UPU si, ulterior, a fost internat la una din clinicile spitalului. "Pacientul a fost evaluat si stabilizat de medicii nostri. I, apoi, a fost internat la cardiologie. Este stabil si constient si va mai fi supus unor investigatii medicale. Nu stiu cit va ramine internat in spital, acest lucru va fi hotarit de catre medicul cardiolog care il trateaza", a declarat conf. Dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

Lunga lista a DNA

In cazul „Dosarului fraudei cu fonduri europene" de la UMF, procurorii ancheteaza 16 persoane si trei firme. Pe lista celor aflati in vizorul DNA se afla: prof. Univ. Dr Vasile Astarastoae, Daniela Astarastoae (fiica rectorului UMF-n.r.), Daniela Drugus, Gabriel Pughin, Adrian Ciureanu, Dragos Pieptu, Raluca Vatuiu, Gabriel Bobolete, Victor Pinzaru, Lidia Ene, Ionut Negrescu, Cristina Stanciu, Madalina Adam, Dan-Alexandru Verner, Danut Musat, Laurion Gabriel Tanasescu, precum si Congrex.Net SRL Iasi, Maguay Impex SRL Bucuresti si Euro Management Grup SRL Bucuresti. In opinia procurorilor DNA, persoanele amintite ar fi participat la fraudarea fondurilor europene alocate proiectului de e-learning. Dintre acuzatiile oficiale aduse pina acum amintim: constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu contra intereselor publice, luare si dare de mita, fals si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, respectiv complicitate la conflict de interese. Fara a prezenta dovezile in fata presei, anchetatorii au afirmat ca intre Gabriel Tanasescu de la S.C. Euro Management SRL Bucuresti si Gabriel Pughin de la Maguay Impex SRL a existat o intelegere prealabila licitatiei „organizate pentru atribuirea proiectului. Ca urmare a acestei presupuse intelegeri, firma lui gabriel Pughin ar fi cistigat licitatia iar Gabriel Tanasescu ar fi devenit ulterior consultant si auditor IT in cadrul proiectului de e-learning.

Rectorul UMF, acuzat de "incalcarea atributiilor de serviciu"
Anchetatorii au mai precizat ca "numitii Vasile Astarastoae, Daniela Drugus si Adrian Ciureanu, cu rea-credinta si incalcarea dispozitiilor normative din domeniul achizitiilor publice, au decis atribuirea ilegala a contractului de lucrari in favoarea firmei Maguay Impex SRL, modalitate in care, pe de o parte, s-a cauzat un prejudiciu de 6.126.481 de lei repercutat in patrimoniul UMF Iasi si, respectiv, in cel al Ministerului Economiei si Finantelor, iar, pe de alta parte, s-a cauzat un avantaj patrimonial in acelasi cuantum in favoarea SC Maguay Impex SRL Bucuresti". In opinia anchetatorilor, din "gruparea infractionala" ar face parte reprezentantii celor trei firme la care se adauga si rectorul UMF Iasi, prof. Univ. Dr. Vasile Asatarastoae si directorul economic al UMF Iasi Daniela Drugus. Procurorii au precizat ca prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae si-ar fi incalcat atributiile de serviciu si ar fi aprobat plata in favoarea SC Maguay Impex SRL a sumei de 160.000 de lei (fara TVA) drept cheltuieli de instruire, in conditiile in care aceasta activitate nu ar fi fost realizata.

Drugus acuzata ca ar fi cerut sponsorizari pentru UMF
In cazul Danielei Drugus, procurorii sutin ca aceasta ar fi primit un laptop de 2.500 de euro de la firma Maguay Impex SRL si care ar fi fost predat acesteia fara acte justificative. Tot procurorii DNA sustin ca Daniela Drugus ar fi primit 54.000 de lei, drept sponsorizare de la Maguay Impex SRL, pentru organizarea „Zilelor UMF". Surse din cadrul UMF Iasi au afirmat ca banii solicitati de Daniela Drugus au fost pentru organizarea Zilelor UMF, ca sponsorizare si nu au fost bagati in buzunarul propriu.

Ciureanu, "mituitorul" a doi consilieri ministeriali
In cazul lui Adrian Ciureanu, acesta ar fi cerut si primit din partea firmei pe care o reprezinta – Maguay Impex SRL -echipamente IT de 93.518 lei (cu TVA) care ar fi fost livrate firmei Congrex.Net SRL Iasi, unde acesta ar detine calitatea de unic asociat. Echipamentele ar fi fost luate in baza unor acte ce justifica in fals vinzarea-cumpararea echipamentelor in cauza.
Procurorii sustin ca au dovezi si in ceea ce priveste "stimularea" a doi consilieri de la Ministerul Comunicatiilor – Dan Verner si Danut Musat. Cei doi ar fi fost desemnati sa verifice cele patru cereri de rambursare facute de UMF Iasi. "Stimulentul" ar consta in 2000 de lei, bani dati de Adrian Ciureanu pentru acoperirea cheltuielilor de cazare in Iasi, la care s-ar adauga si cite 426 de lei, sume solicitate de consilieri pentru deplasare si diurna. /CUZANET