(ORASUL, 15.00) FLORARESE-VANZARI- CRIZA / Criza bate dupa cum sunt aranjati ghioceii
(CUZANET
, Iasi, 7 martie) – Ziua Martisorului a trecut, Ziua Femeii bate la usa, iar floraresele din Iasi nu mai contenesc sa-si scoata la vanzare marfa cea mai proaspata. Odata cu venirea primaverii, in fiecare an, din ce in ce mai multi comercianti de flori incearca sa-si convinga clientii sa cumpere, profitand de sezon. Daca in anii trecuti, afacerea mergea ca pe roate si iesenii cumparau in aceasta perioada mii de flori, anul acesta criza economica a lovit si in floraresele din Iasi care se plang ca vanzarile au scazut dramatic.
Un buchet modest de ghiocei

Daca pana acum domnii se intreceau in buchete care mai de care mai bogate si frumos aranjate pentru doamne, odata cu inceputul acesta de primavara majoritatea barbatilor isi permit sa ofere doar un buchet modest de ghiocei, "vestitorii primaverii" fiind cele mai cautate, dar si cele mai ieftine flori in aceasta perioada. Astfel, in timp ce un buchet de zambile sau de lalele costa intre 2,5 si 3 lei, pretul unui buchet de ghiocei variaza intre 1 si 2 lei. Foarte putini sunt cei care mai cumpara un fir de trandafir care ajunge pana la 10 lei sau un crin in valoare de 17 lei. "Anul acesta florile mi s-au uscat pe masa. Am vandut doar ghiocei, lalele si zambile. Nu mai are lumea bani sa ia buchete frumoase de trandafiri sau de crini. Oamenii prefera sa cumpere de mancare decat sa mai cumpere flori, iar noi nu mai reusim sa ne scoatem nici banii pe care ii investim. E greu, dar altceva nu stim sa facem" a povestit doamna Viorica, o ieseanca in varsta de 57 de ani care vinde flori de aproape 35 de ani.

Intra in joc flerul

Pe de alta parte, unii comercianti sustin ca totul tine de cum stii sa-ti vinzi marfa. Printre replici convingatoare precum "Doamna ta merita mai mult de un ghiocel" si negocieri asidue, unele florarese au reusit sa faca fata cu brio crizei financiare. "Toata treaba e sa stii sa-ti vinzi marfa, sa cunosti omu' cu alte cuvinte. Trebuie sa stii cand si cat sa lasi la pret, trebuie sa negociezi, sa zambesti, sa spui <<multumesc>> si <<va mai asteptam>>, sa glumesti cu clientul. Daca reusesti sa te faci placut si de incredere, omul o sa se intoarca tot la tine", a explicat Maria, o tanara de numai 23 de ani care isi ajuta parintii cu "mica afacere" si care pare sa fi descoperit secretul meseriei. Astfel, la standul Mariei, clientii inca stau la coada, fie ca aleg un simplu buchet de ghiocei sau un aranjament de crini imperiali./ Mihaela Nitu