(ORASUL, 16.00) CRPDR – DESPAGUBIRI – FERMIERI/ Despagubiri pentru fermierii afectati de calamitati
(CUZANET, Iasi, 12 ianuarie) – Producatorii agricoli vor primi despagubiri in valoare de aproxmativ 9 milioane lei  pentru culturile afectate de inundatii in perioada iulie-august 2008. Banii vor fi alocati din bugetul de stat in baza unei hotarari privind declararea starii de calamitate naturala pentru culturile insamantate in toamna  anului 2007 si primavara anului trecut.. ‘‘Sumele alocate sunt mai mici decat in anul 2005 pentru ca pierderile au avut un grad mai scazut in comparatie cu hectarele afectate atunci’’, a precizat Eugen Ticau, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi. Fermierii care se afla in aceasta situatie trebuie sa stie ca  despagubirile se acorda doar pentru daune care depasesc 30% din productie si nivelul maxim al sumelor acordate ca despagubire reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii calamitatilor.
Pentru fiecare hectar de grau, secara si triticale, fermierii vor primi cate 940 lei pe hectar, pentru orz si orzoaica cate  850 de lei pe hectar, ovaz – 820 de lei, rapita – 750 de lei, porumb boabe – 1.100 de lei si pentru floarea soarelui, producatorii vor primi 740 de lei pe hectar. Pentru sfecla de zahar – de 1.800 de lei, pentru soia, despagubirile vor fi de 1.050 de lei pe hectar,  mazare boabe – 1.200 de lei, mustar – 600 de lei, legume de camp – 20.000 lei, cartofi – 10.100 de lei, plante furajere – 1.000 de lei, iar pentru plante medicinale despagubirea este de 800 de lei pe hectar.
 Pe langa judetul Iasi, unde s-au cerut compensatii pentru o suprafata de aproximativ 14.500 de hectare, in Moldova mai sunt alte 6 zone declarate calamitate si anume Bacau, Botosani, Galati, Neamt, Suceava si Vaslui.  
Potrivit informatiilor de pe site-ul guvernului Romaniei (www.gov.ro), pentru a beneficia de despagubiri, producatorii agricoli trebuie sa faca dovada cheltuielilor efectuate pentru samanta, ingrasaminte chimice, pesticide, lucrari mecanice si manuale, irigatii, in vederea infiintarii si intretinerii culturii pana la data producerii calamitatilor./Cornelia Barbacariu