(ORASUL/ECONOMIC, 14:00) – ECONOMIC-SEMINAR-COOPERARE/ Seminar pe tema cooperarii transfrontaliere intre Romania, Suedia si Republica Moldova
(CUZANET, Iasi, 06 noiembrie) -Romania, si in special zona Moldovei, este considerata de investitorii straini o zona cu resurse nenumarate pentru dezvoltare. Seminarul a adus laolalta investitori suedezi si romani in aceeasi incapere, unde s-au discutat oportunitati de afaceri in zona limitrofa Prutului.
Noi proiecte de cooperare intre Suedia, Romania si Republica Moldova au fost aduse in atentia iesenilor, si nu numai, cu ocazia seminarului organizat de Camera de Comert si Industrie Iasi. Intrunirea a avut loc joi, 06 noiembrie,in Sala Vitraliilor, incepand cu ora 09:00. In deschidere, au tinut sa isi arate sustinerea pentru colaborare Gheorghe Nichita, primarul Iasului, Marius Bodea, prefectul orasului, Paul Butnaru, presedintele CCI Iasi si din partea Suediei, ambasadorul E.S. Mats Aberg.
Pentru a convinge de faptul ca aceasta cooperare este benefica pentru toate partile implicate, Thomas Lunden, profesor la Universitatea Sodertorn, a prezentat relatiile similare dintre doua orase nordice, Tornio din Finlanda si Haparanda din Suedia. In urma acesti relatii, ambele localitati s-au dezvoltat, devenind orase-gemene.
Energie regenerabila in Moldova
Punctul cel mai dezbatut al conferintei a fost posibilitatea dezvoltarii productiei de energie regenerabila, la costuri foarte mici, in zona transfrontaliera. Zonele vizate sunt judetul Vrancea si toate judetele limitrofe Prutului, in care materia prima necesara producerii acestui tip de energie este din belsug. „Dorinta noastra este sa exploatam toate formele de biomaterie, sa le compactizam, si sa le transferam catre centrala termica. In loc sa cumparam gazul rusesc, al carui pret este ridicat, putem cumpara paie si alte produse vegetale de la tarani, care costa doar 50 de euro o tona, si nu 700 de euro, cat costa o tona de pacura.”, a declarat Stefan Sobota, reprezentant S.C. Sorste S.A. Punctul sau de vedere a fost sprijinit si de Ronny Arnberg, sef al Departamentului de Dezvoltare internationala al Borlange Energi. Fabrica pe care o reprezinta produce energie din deseuri si alte produse biodegradabile, acest lucru participnad la imbuntatirea conditiei mediului din zona. Stefan Sobota a mai conturat posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2009 sa se puna la dispozitia taranilor din zona Vrancei, unde se estimeaza ca sunt peste 50.000 de vaci, aparate electrice pentru muls laptele la preturi mai accesibile, tot in vederea dezvoltarii economice a regiunii.
Proiectele vor fi sustinute si prin fonduri europene
Proiectele care vor fi puse in aplicare in acest sens vor dispune de doua tipuri de finantare: „ Exista doua moduri in care putem finanta astfel de proiecte: prin membri si prin non-membri ai proiectului. Pe de o parte, Uniunea Europeana, pe de alta parte, insasi regiunile in care aceste proiecte se desfasoara. Cu toate acestea, Ronny Arnberg sustine ca fondurile europene sunt mult mai greu de obtinut, de aceea e mai bine sa se apeleze la cele proprii pe cat posibil”, a afirmat profesorul Thomas Lunden, care a mai adaugat ca nu au existat criterii economice atunci cand s-a ales aceasta regiune pentru colaborare. Sebastian Costea, expert al Biroului Regional de Cooperare transfrontaliera Iasi, a aratat ca in ultimii cinci ani au fost depuse 397 de proiecte de cooperare transfrontaliera, 253 din acestea fiind de mare amploare. Zona Iasului este unul dintre polii mediului de afaceri transfrontalier, de unde au venit mai bine de jumatate din propunerile de proiecte.
Alexandru Ambros, primarul Ungheniului, a prezentat in cadrul conferintei motivele pentru care un investitor ar dori sa investeasca in acest oras: fabrica de vinuri Ungheni, fabrica de conserve Ungheni, fabrica de covoare, toate prezentand un potential ce nu a fost exploatat la maxima valoare. De altfel, asa cum a evidentiat primarul, in ultimul timp s-au mai dezvoltat in zona si sectoare care nu erau pana acum reprezentative pentru oras.
Seminarul va continua vineri, 7 noiembrie la sediul camerei de Comert si Industrie din Ungheni, unde se vor detalia oportunitatile de afaceri din aceasta zona./Raluca Sipurel
Niciun comentariu