Constantin Serban, directorul Palatului Copiilor din Iasi, doreste sa mute institutia intr-o cladire moderna si spatioasa, deoarece ambele locatii in care elevii isi desfasoara acum activitatea sunt nefunctionale din punct de vedere al spatiului de lucru. In prezent, Palatul Copiilor detine doua cladiri situate in centrul orasului, iar ambele sunt obiective de patrimoniu. Cnstructia situata pe strada Saulescu este „Casa Beldiman”, construita in anul 1819 si a apartinut unei vechi familii boieresti. Cea de a doua cladire este „Casa Cozadinii-Pascanu” ce dateaza din anul 1840 si a apartinut unei familii de carturari ieseni. Aceasta este localizata pe Bulevardul Carol, langa Parcul Voievozilor. Constantin Serban considera ca ar fi trebuit inceputa o noua cladire, de o functionalitate sporita, pentru a renunta la cea din Saulescu. Cea de a doua optiune a directorului este de a beneficia de cladirea pe care Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” o detine in centrul Iasului pe strada I.C.Bratianu.
Intors de la Chisinau ieri, 30 octombrie a.c., Constantin Serban a precizat ca Palatul National al Copiilor din Republica Moldova detine centre de creatie a caror sali sunt de 80 sau chiar 180 de mp. si ca acestea sunt dotate cu vestiare si dusuri pentru a creea conditii optime in scopul desfasurarii activitatii didactice. „Dupa aproximativ 120 de minute de actvitate didactica, elevii trebuie sa se spele”, a declarat Constantin Serban. Acesta a exclus varianta de a construi o noua cladire din cauza fondurilor insuficiente, insa a propus Inspectoratului Scolar Judetean dn Iasi (nr. ISJ) sa ia in subordine cladirea de pe strada Saulescu, sa o modernizeze si sa ii gaseasca o noua intrebuintare. In schimb, acesta doreste sa mute activitatile din acea locatie in locul Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, care potrivit directorului Palatului Copiilor este impropriu amplasat din punctul de vedere al activitatii pe care o desfasoara. Pe data de 30 noiembrie 2012 s-a incheiat un protocol intre Consiliul Judetean Iasi (nr. CJ) si Fundatia Caritatea prin care Liceului „Vasile Pavelcu” i s-au retrocedat doua corpuri de cladire si terenul aferent. De la 1 ianuarie a.c. acesta unitate de invatamant are in aceeasi cladire salile de clasa, internatul si cantina. „Fiind consilier judetean eu inca mai cred ca vom putea beneficia de cladirea Pavelcu. Le-au fost revendicate coprul de scoala si atelierele si au fost mutate in camin. CJ se ggandeste sa il mute de acolo ca urmare a comasarilor ce s-au facut in grupurile scoalare. Daca aceasta cladire va fi libera de sarcini vom interveni la CJ pentru ca Palatul Copiilor sa ia acel corp, iar cladirea de pe Saulescu sa fie luata de ISJ. La Pavelcu putem da jos doi-trei pereti si sa facem niste sali mai mari.”, a afirmat Constantin Serban.
Pe langa beneficiile activitatilor didactice, directorul Palatului Copiilor considera ca acea cladire ar fi utila si din punctul de vedere al banilor, deaorece se pot face si spatii de cazare pentru a-i ajuta pe copiii ce vin la concursuri. Astfel, acestia nu vor mai fi nevoiti sa plateasca la caminele scolilor pentru a avea cazare.
Niciun comentariu