(ORASUL, 10:00) UMF – DNA – LICITATIE /  Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, "Gr.T.Popa", prof.univ.dr. Vasile Astarastoae reactioneaza: "platforma e-learning functioneaza"
(CUZANET,
Iasi 17 octombrie) – Dupa ce procurorii au inceput audierile in cazul "Dosarului fraudei cu fonduri europene" de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T.Popa" Iasi, rectorul institutiei aflate in vizorul anchetatorilor, prof.univ.dr. Vasile Astarastoae a incercat sa demonteze, intr-o conferinta de presa, toate acuzatiile care se fac in acest caz.
"Platforma de e-learning de la UMF Iasi  este cea mai complexa de acest tip din Romania,"  a subliniat prof.univ.dr. Vasile Astarastoae. “Cu ajutorul acestei platforme  gestionam universitatea, reusim sa dam imediat notele in sala candidatilor, si tototdata cu ajutorul ei s-au desfasurat examenele. Aceasta platforma a fost apreciata si de catre cei din afara tarii”, a a adaugat declarat rectorul UMF Iasi.
Pentru a demonstra existenta si functionalitatea acestei platforme, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de comunicare si IT a UMF, a facut o prezentare din sala in care se afla hard-urile si serverele. Aceasta actiune de live-streaming a fost realizata cu ajutorul platformei. Din Sala Senat, profesoara Ioana Caruntu, sefa de catedrei de Histologie, s-a conectat pe site-ul UMF si a aratat persoanelor prezente cum functioneaza acest sistem.

“Tocmai ati vazut platforma, functioneaza si este un lucru util scolii. Pentru asta a fost facuta si pentru asta va fi folosita pana la adanci batraneti”, a declarat Adrian Ciureanu.
In anul I, platforma trebuia sa cuprinda 4 500 de foldere, iar in al doilea an de implementare, 10 000. In acest moment, exista peste 100 000 de fisiere incarcate pe platforma, dupa cum declara rectorul. Platforma de e-learning a fost folosita in ultimul an universitar, pentru contabilizarea notelor si a absentelor, la examinare, la inscrierea viitorilor studenti si la examenul de admitere.

DNA a inregistrat telefoanele timp de un an

Rectorul UMF, prof.univ.dr. Vasile Astarastoae a declarat ca nu a fost facuta nicio modificare la caietul de sarcini, in timpul implementarii si ca pe perioada proiectului nu a aparut un act aditional referitor la buget. A fost punctat si faptul ca lictatia pentru acest proiect a fost publicata timp de 59 de zile pe Jurnalul European si a fost realizata pe SEAP, astfel incat orice firma din Europa sa poata participa. In elaborarea proiectului, a fost prevazuta o conditie ca firmele care vor sa participe la licitatie, sa beneficieze de consultanta unor specialisti de inalta calificare – MCM sau echivalentul acesteia.
“Licitatia a fost supravegheata pe tot parcursul ei de catre toate institutiile acreditate.”, a tinut sa sublinieze prof.univ.dr. Vasile Astarastoae. Din cauza valorii mari a proiectului, licitatia a fost supravegheata de Unitatea de Control si Verificare a Achizitiilor Publice din cadrul Directiei Finantelor Publice Iasi.
Avand in vedere ca acuzatiile aduse au fost de luare de mita, rectorul a declarat: “Conducerea universitatii  nu a avut nicio relatie cu firma care a castigat licitatia. Am cunoscut reprezentantii acelei firme in momentul licitatiei.” . In declaratia sa, prof. univ.dr. Vasile Astarastoae a anuntat ca DNA are inregistrari telefonice care depasesc un an de zile si ar spus ca ar trebi sa dea macar o singura convorbire telefonica dintre rectorul universitatii si reprezentantul firmei de licitatie. “I-am vazut de patru ori: 1. la licitatie, 2. in conferinta de presa 3. cand au venit si si-au prezentat oamenii cu care vor lucra si 4. cand am semnat proiectul.” , a spus Vasile Astarastoae.
In ceea ce priveste firma Maguay, care a realizat platforma, prof.univ.dr. Vasile Astarastoae a punctat ca “nu este o firma de apartament” si ca are in portofoliu proiecte pentru SRI sau DIICOT.
Salariatii UMF care au realizat si au implementat acest proiect nu au fost platiti. Cheltuielile cu personalul nu au existat, iar acest detaliu a constituit un motiv de punctaj suplimentar in evaluarea proiectului.

“Fiica mea nu a fost implicata in acest proiect".

Fiica rectorului, Daniela Astarastoae, apare pe lista procurorilor ca facand parte din cele 16 persoane implicate. In aceasta privinta, acesta a declarat: “Fiica mea nu a fost implicata in acest proiect. Ea nu are relatii contractuale cu UMF si nu este angajat al universitatii.”.
Pentru a clarifica relatia dintre Econgres si UMF, profesorul Astarastoae a anuntat ca aceasta firma nu a avut relatii contractuale cu institutia si ca persoana sa nu a avut nicio firma si nu a fost asociat cu Adrian Ciureanu.
Rectorul UMF a admis ca toata aceasta actiune nu a fost indreptata catre universitate, ci catre persoana sa. “Nu voi permite ca toata aceasta “disputa” sa balacareasca universitatea”, a spus Vasile Astarastoae. In completarea acestei declaratii,  rectorul UMF Iasi a anuntat ca nu isi va da demisia de onoare, ca nu va da satisfactii celor care nu vor sa mai fie rector si presedinte al Colegiului Medicilor. "Se poate intimpla orice, se poate sa fiu arestat. Ma astept la orice! Oricum, prefer sa mor pe baricade, decit sa traiesc intr-o tara dominata de frica" , a adaugat Vasile Astarastoae.  Desi isi propusese sa nu mai candideze pentru cele doua posturi, a anuntat ca totusi va intra in cursa si ca va lupta pentru existenta unui contract civil.

Solidaritate universitara

Invinuirile aduse lui Vasile Astarastoae sunt urmatoarele: aderarea la un grup infractional organizat, abuz in serviciu, tentativa la fals pentru rambursarea catre Universitate a unor fonduri si conflict de interes.
Alaturi de rector, la conferinta de presa de duminica de la UMF au fost prezenti, in semn de sustinere fata de conducerea UMF, si rectorul Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii Tehnic, prof.univ.dr. Ion Giurma si rectorul Universitatii de Medicina Veterinara, prof.univ.dr. Gerard Jitareanu.
Scandalul de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi  a inceput saptamana trecuta,  cand doi directori din cadrul institutiei si reprezentantul firmei Maguay au fost retinuti de procurorii de DNA asupra celor trei existind suspicini ca ar fi comis mai multe acte de coruptie. /Ilinca Nazarie, Corneliu Starluciuc