Marți, 12 noiembrie, de la ora 17:00, în Palatul Braunstein, a avut loc lansarea cărții Casa Suțu. Palatul și fantomele sale, de Nazen Ștefania Peligrad. Autoarea a adunat în volum toate informațiile istorice cunoscute despre Palatul Suțu din București, oferind publicului o descriere extrem de detaliată atît despre clădire, cît și despre proprietarii acesteia de-a lungul istoriei. Au fost prezenți, alături de autoare, istoricul Laurențiu Rădvan, profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și scriitorul Radu Negrescu Suțu, descendent al lui Costache Suțu, fondatorul palatului.
Evenimentul a fost deschis de Aurica Ichim, directoarea Muzeului Municipal „Regina Maria”, care a prezentat invitații și a subliniat legătura strînsă dintre artă și istorie.
Istoricul Laurențiu Rădvan a vorbit despre poziționarea castelului. „Cu acest monument istoric ne aflăm în inima orașului (București, n.r.), lîngă kilometrul 0. Cercetările cele mai recente au arătat că unul dintre nucleele de începul ale Bucureștiului s-au aflat în această zona”. Apoi a urmat un mic discurs comparativ între Palatul Suțu de la București și Palatul Roznovanu de la Iași. „S-au construit în aceeași perioadă, ambele cu arhitecți veniți din afară. Costache Suțu a preferat un stil neogotic, la Iași, moda era neoclasică.”
Cuvîntul a fost preluat apoi de Nazen Peligrad și Radu Negrescu Suțu, care au prezentat istoria familiei și au scos la iveală foarte multe detalii despre proprietarii monumentului istoric, precum trăsăturile de caracter, obiceiurile și neajunsurile acestora, dilemele de familie, stilul vestimentar, modul de petrecere a timpului. „Balurile organizate în palat erau la cel mai înalt nivel. Mîncarea era comandată din Constantinopol, iar vestimentația era din cel mai fin material. Toate acestea arătau poziția în societate și nivelul de avuție”, a explicat Nazen Peligrad.
Către final, Radu Negrescu Suțu a povestit despre ultimul proprietar al palatului, Constantin Suțu, care l-a vîndut și a fugit din țară împreună cu soția mascați în ofițeri sovietici. „Au plecat cu trenul. Fiind ofițeri sovieci amîndoi, erau scutiți de controale vamale”.
Evenimentul s-a încheiat cu o descriere a grădinii Palatului Suțu făcută de Nazen Peligrad.
Palatul Suțu, acum sediu al Muzeului Municipiului București, esta una dintre puținele clădiri istorice din Capitală care au rămas nemodificate mai bine de 150 de ani.
Niciun comentariu