Marți, 5 noiembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași, în cadrul Zilelor BCU, a avut loc dezbaterea „Patrimoniul instituțiilor de cultură”, moderată de jurnalistul Vasile Arhire. În calitate de invitați au participat conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” București, dr. Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, manager al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR), dr. Daniel Nazare, director al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov și conf. univ. dr. Ioan Milică, director general al BCU Iași.

După o scurtă introducere despre importanța tezaurizării documentelor din arhivele unor biblioteci sau instituții artistice, moderatorul a invitat pe scenă cele cinci personalități care, a spus acesta, „au pe umeri grija pentru o parte a patrimoniului cultural al României”.

Prima întrebare, adresată de către jurnalist interlocutorilor săi a fost legată de valorile pe care le tezaurizează instituțiile la care activează. Mireille Rădoi a spus că BCU București „a avut o istorie tumultoasă”. Afectată de bombardamente, dar și incendiată în decembrie 1989, a pierdut foarte multe bunuri, precum corespondența scriitorilor, cărți rare, manuscrisele lui Eminescu, Coșbuc, dar și ale altor scriitori români. Însă, în ciuda tuturor dificultăților, au reușit să se „renască” și să conserveze tezaurul rămas datorită tehnologiilor din prezent.

Aurica Ichim a povestit despre înființarea Muzeului Municipal „Regina Maria”. Aceasta a amintit că, la început, era doar o clădire și un singur angajat, iar prin donații și cu susținerea autorităților locale s-a ajuns la un colectiv de tineri muzeografi și o colecție de exponate care să reprezinte aspectele Iașului și activitatea reginei Maria a României.

Ioan Cristescu a menționat cîteva dintre comorile pe care le deține MNLR: peste 350 de colecții de manuscrise și scrisori, case memoriale. Cea mai frumoasă, a subliniat managerul, este Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, unde, în fiecare an, plantează pomi fructiferi. El a invitat publicul să vină la cireșe în luna mai, amintind astfel de modul în care își cîștiga existența scriitorul Arghezi după ce a fost interzis – vindea cireșe.

În continuare, moderatorul a îndemnat publicul „să călătorească” la Brașov, oferindu-i cuvîntul lui Daniel Nazare. Acesta a istorisit faptul că prima bibliotecă școlară din România a apărut la Brașov. Daniel Nazare a subliniat faptul că biblioteca e importantă prin oameni, nu și prin colecții și clădiri.

Ioan Milică a enumerat o parte a patrimoniului BCU Iași (cărți, manuscrise, atlase etc.), care condensează 500 de ani de istorie. Acesta amai spus că bibliotecarii sunt cei care conectează, nu telefoanele mobile, făcînd referire la sloganul reclamei NOKIA: „Connecting People”.

În cea de-a doua parte a dezbaterii, Vasile Arhire a întrebat invitații despre procesul de conservare și restaurare a documentelor. Mireille Rădoi și Ioan Cristescu au menționat despre existența unor laboratoare de restaurare și investigații chimice, care sunt la BCU București și Muzeul Național al Literaturii Românești. Însă, Daniel Nazare a specificat că preferă să ofere cărțile spre restaurare muzeelor, care dețin o aparatură mai performantă, dar și din cauza depistării cancerului la mai mulți colaboratori ai bibliotecii. Ioan Cristescu nu a ezitat să facă și o glumă, cerînd cărțile „bolnave” de la biblioteca din Brașov.

În cea de-a treia și ultima parte a discuției, jurnalistul i-a întrebat pe invitați despre cum țin piept erei digitale. În cazul BCU București, a fost creată platforma online „Restitutio”, dar și o aplicație mobilă. Ioan Cristescu a menționat că, în muzeul pe care îl administrează nu a folosit inteligența artificială pînă în prezent, ci doar soluții inovative.

La final, Vasile Arhire a sugerat faptul că a fost o după-amiază cîștigată, cu invitați ai căror idei au ieșit pe contrasens, îndrumînd publicul să-și construiască propria, mare bibliotecă.

Mireille Rădoi este prima femeie director a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU). Aceasta a absolvit Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, fiind licențiată în PsihoSociologie. În prezent activează și în calitate de profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Aurica Ichim este istoric și specialist în conservarea, valorificarea patrimoniului și în cercetarea monumentelor istorice. Din 2018 a devenit managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași.  

Ioan Cristescu este editor, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Sociale, Umaniste şi ale Naturii din cadrul Universității „Hyperion” și autorul mai multor studii și cărți, printre care se numără „Dramaturgia lui Radu Stanca” (2011). Din 2014, a devenit manager al Muzeului Național al Literaturii Române.

Daniel Nazare și-a făcut studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din 2008, a devenit directorul Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov. A contribuit la lansarea revistei ASTRA nr. 1-4 din 2023, dedicată istoriei aviației din Brașov.

Ioan Milică este absolvent Facultății de Litere din Iași. În 2018, a devenit director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Este autorul mai multor volume, cel mai recent Fabrica de fraze. Eminescu în lumea presei lansat în 2024.