Luni, 4 noiembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași, a avut loc ceremonia de deschidere a Zilelor Bibliotecii, un eveniment dedicat patrimoniului cultural și educațional al acestei instituții. Programul a început cu două conferințe care au adus în prim-plan importanța bibliotecii și a personalităților istorice pe care le omagiază. De asemenea, s-a discutat și despre importanța legăturii strînse dintre bibliotecă și mediul universitar, subliniindu-se rolul esențial al acestei colaborări în sprijinirea educației și cercetării.
Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), a deschis seria de conferințe cu prezentarea „Gheorghe Asachi – un om al cărții”. Universitarul a discutat despre viața lui Gheorghe Asachi, oferind publicului o perspectivă inedită asupra figurii sale. În loc să prezinte portretul bine cunoscut al lui Asachi în vîrstă, profesorul a ales imagini cu acesta din tinerețe, explicînd că majoritatea realizărilor importante din viața lui Asachi au avut loc în acea perioadă. „Cînd eram tînăr, cînd eram copil, nu știam, de fapt, cine este Gheorghe Asachi. Nu știam ce a făcut, de fapt, Gheorghe Asachi. Informațiile la vremea respectivă erau destul de vagi în spațiul public. Am trăit cu această neîmplinire pînă de curînd, cînd am luat decizia să publicăm o carte care să revalorifice aceste fațete ale lui Gheorghe Asachi”, a subliniat prorectorul TUIAȘI.
Printre vorbitori s-a numărat și primarul Mihai Chirica, care a vorbit despre rolul istoric și cultural al Bibliotecii Centrale Universitare pentru comunitatea ieșeană și pentru moștenirea academică a regiunii.
A urmat conferința susținută de istoricul Ionuț Nistor, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu tema „Biblioteca Centrală Universitară din Iași – istorii, oameni, patrimoniu”. Acesta a oferit o incursiune în istoria bogată a bibliotecii și a subliniat rolul acesteia în educația ieșeană. „Eu cred că biblioteca a fost și este despre oameni, dincolo de aniversarea unei instituții. Cred că trebuie să-i aniversăm pe cei care lucrează în această instituție, profesorii, studenții și elevii”, a spus conf. univ. dr. Ionuț Nistor.
Conferințele au fost de natură informativă, fără o sesiune de întrebări și răspunsuri, dar au oferit participanților o privire de ansamblu asupra valorii instituțiilor culturale în societate și asupra rolului pe care BCU îl are în susținerea și păstrarea tradițiilor educaționale și culturale în spațiul academic ieșean.
Evenimentul s-a încheiat cu o ceremonie de premiere a bibliotecarilor, în semn de recunoaștere a contribuției lor la activitatea culturală și educativă a instituției.
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași este cea mai veche bibliotecă universitară din România și una dintre cele mai importante. Originile sale se leagă de fonduri din bibliotecile Academiilor domnești, precum Academia Vasiliană din 1640. Din 1835, a funcționat ca Biblioteca Academiei Mihăilene, evoluînd de-a lungul timpului sub diverse denumiri și mutîndu-se în mai multe locații. După al Doilea Război Mondial, s-a stabilit în clădirea Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I”, unde se află și în prezent.
Credit cover foto: Alina DĂNILĂ
Niciun comentariu