Duminică, 3 noiembrie, de la ora 11.00, la Casa Muzeelor din Iași  a avut loc conferința „Abordări Inovatoare în Conservarea Patrimoniului Cultural”, organizată în cadrul proiectului JEMOM 1.0, o inițiativă inedită de salvare a patrimoniului cultural din Târgu Frumos. Istoricii Adrian Cioflîncă și Dorin Dobrincu au oferit perspective asupra culiselor cercetării istorice și au prezentat date importante despre patrimoniul evreiesc din Tîrgu Frumos, alături de 14 artiști din zece țări.

Coordonatorul proiectului și a Asociației „Super Tineri ASIRYS”, Mihaela Diana Podariu a început conferința cu o scurtă prezentare a asociației, evidențiind misiunea și valorile acesteia. Asociația este o organizație non-profit și non-politică, înființată în 2009, în România, care își propune să dezvolte comunități prin participare activă, voluntariat, educație culturală și non-formală. Este una dintre cele mai active asociații de tineret și dezvoltare comunitară din Nord-Estul României și are un portofoliu important de bune practici în activarea tinerilor prin voluntariat.

Mihaela Diana Podariu a subliniat importanța implicării tinerilor în comunitate și rolul activ pe care aceștia îl pot avea în influențarea pozitivă a societății. În cadrul prezentării s-au discutat și proiectele derulate de asociație și a fost oferită o scurtă prezentare a orașului Tîrgu Frumos, „un oraș foarte vibrant și călduros”. Pe parcursul prezentării artiștii invitați au avut ocazia să-și exprime părerea despre proiectele abordate, ca mai tîrziu să ne prezinte lucrările lor.

Istoricul Adrian Cioflîncă a continuat să prezinte proiectul ținînd un discurs despre documentele vechi, găsite cu greu în ultimii zece ani: „Tîrgu Frumos era menționat în documente vechi drept micul oraș evreiesc, iar acum ultima moștenire a acestei legături este un cimitir abandonat”.

Istoricul Dorin Dobrincu a prezentat proiectul „Muzeul Alternativ”, care are ca scop principal compasiunea față de comunitatea evreiască. „Vrem să construim o punte între trecut și viitor, să reînvie legătura dintre localnici și descendenții evreilor care au trăit în aceste locuri”, a explicat Dorin Dobrincu. În cadrul acestui proiect, au fost desfășurate activități precum curățarea Cimitirului Evreiesc, dar și oferirea de informații referitoare la persoanele îngropate acolo. „E ca și cum am făcut un pas înapoi în timp”, a mai spus istoricul. Pe parcursul prezentării, Dobrincu a interacționat cu publicul, reușind să răspundă la cîteva întrebări. Una dintre întrebările adresate a avut ca subiect istoria Cimitirului Evreiesc, aflat acum într-o stare deplorabilă.

Conferința s-a încheiat cu prezentarea lucrărilor de artă a celor 14 artiști prin diferite forme: ceramică, filme, fotografii, texte. Prin asta, fiecare artist a încercat să onoreze memoria victimelor, iar participanții au avut ocazia să înțeleagă mai bine legăturile istorice ale comunității.